1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Volkswagen loni vyrobil na Slovensku rekordních přes 426.000 aut

volkswagen logo1Bratislava - Slovenský závod německé automobilky Volkswagen loni vyrobil rekordní počet 426.313 vozidel a prakticky využil celou svou produkční kapacitu. Oproti roku 2012 to ovšem představuje jen mírný nárůst výroby, a to o 1,5 procenta.

"V roce 2013 jsme vyrobili nejvíce vozidel v naší 23leté historii. Pohybujeme se tak na hraně našich produkčních kapacit," uvedl šéf slovenské divize Volkswagenu Albrecht Reimold. Dodal, že v letošním roce by továrna chtěla udržet loňské výrobní výsledky.

V Bratislavě Volkswagen vyrábí sportovně užitková vozidla (SUV) Volkswagen Touareg a Audi Q7 a také části vozu Porsche Cayenne, jehož celou výrobu má továrna převzít přibližně v závěru roku 2017. SUV se na loňské produkci továrny podílely 51 procenty. Do výrobního portfolia závodu patří také malé automobily Škoda Citigo, Seat Mii a Volkswagen up!, které jsou postaveny na stejné platformě. Loni továrna spustila výrobu modelu Volkswagen up! s elektrickým pohonem.

Prakticky celá výroba slovenského Volkswagenu směřovala loni na export, a to zejména do Německa, Číny a Spojených států.

Volkswagen má na Slovensku továrnu také v Martině na severu země. Tam se zaměřuje na produkci komponentů, která loni vzrostla o více než šestinu. V Košicích zase připravuje vozy na export pro ruský trh.

Bratislavská továrna Volkswagenu loni potvrdila pozici největšího výrobce aut na Slovensku. Vedle Volkswagenu montují vozy na Slovensku také závody korejské Kia Motors a francouzského koncernu PSA Peugeot Citroën. Produkce aut v zemi loni dosáhla nového rekordu přes 980.000 vozidel. V přepočtu na obyvatele tak Slovensko bylo stejně jako v roce 2012 světovou jedničkou ve výrobě automobilů. Automobilový průmysl je jedním z hlavních tahounů exportně orientované slovenské ekonomiky.

V slovenské divizi Volkswagenu, která zaměstnává více než 9400 pracovníků, hrozí stávka zaměstnanců. Důvodem je, že se odbory s vedením továrny dosud nedohodly na úpravě platů. Odborová organizace v podniku proto minulý týden vyhlásila stávkovou pohotovost. Průměrný měsíční plat pracovníků továrny loni včetně bonusů dosáhl zhruba 1600 eur (43.900 korun). To představuje téměř dvojnásobek průměrné mzdy na Slovensku.

01.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...