1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Volvo má v Číně první souhlas se společným podnikem s Dongfeng

volvo logoStockholm - Švédský výrobce nákladních vozů Volvo získal od čínských úřadů první svolení k založení společného podniku s automobilkou Dongfeng Motor. Švédská firma to podle agentury Reuters uvedla v sdělení.

Podle dohody uzavřené před rokem Volvo koupí za 5,6 miliardy jüanů (zhruba 20 miliard Kč) 45 procent nové dceřiné firmy Dongfeng, kam čínská společnost převede hlavní část své výroby středně těžkých a těžkých užitkových vozidel.

Společný podnik zatím schválila čínská Komise pro národní rozvoj a reformu. Je to první krok v procesu, na jehož konci by Volvo mělo získat významné zakotvení na silně rostoucím čínském trhu. Volvo předpokládá, že schvalovací procedura skončí v polovině tohoto roku.

Volvo v Číně nyní větší aktivity nemá a první plán automobilky na vytvoření společného podniku v zemi v minulém desetiletí selhal. Volvo chce zvýšit prodej svých vozů v Asii a Tichomoří o 50 procent a spojení s Dongfeng je klíčovou součástí tohoto plánu. Firma odhaduje. že spolupráce obou společností by jí získala na čínském trhu nákladních vozů 16 procent.

Dongfeng Motor nyní jedná o alianci s francouzskou automobilkou PSA Peugeot Citroën. Čínská firma by měla přispět k navýšení kapitálu PSA a získat v ní podíl 14 procent.

29.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...