1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výrobci světlometů Varroc Lighting Systems klesly tržby o 2,5 procenta

Car lightŠenov u Nového Jičína - Výrobce světlometů Varroc Lighting Systems z Šenova u Nového Jičína vytvořil ve fiskálním roce končícím 31. březnem 2021 tržby 14,12 miliardy korun. Proti předchozímu roku byly o 367 milionů korun, tedy 2,5 procenta, nižší.

Firma skončila po zdanění ve ztrátě 421,8 milionu korun, o rok dříve to bylo 161,5 milionu. Provozní výsledek skončil ztrátou 601,6 milionu korun. Hospodaření firmy výrazně ovlivnila koronavirová pandemie. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin.

Jednatel Varrocu Tarang Jain uvedl, že pokles tržeb byl způsoben především problémy s odbytem v důsledku pandemie a nedostatkem čipů na trhu. "Na výši ostatních provozních výnosů a nákladů se nejvýrazněji podílely výnosy a náklady spojené s postoupením pohledávek bankám na základě faktoringových smluv," uvedl Jain.

Začátkem fiskálního roku se výroba v podniku po propuknutí pandemie covidu-19 téměř zastavila, nejnižší úrovně dosáhla v dubnu 2020. "Následně se dostavilo prudké oživení a vysoký narůst zákaznických požadavků, který po období nízké produkce opět představoval výzvu," uvedl jednatel.

Ve třetím čtvrtletí 2020 byly objemy produkce podniku na maximech. "Následná stabilizace v zimním období byla přechodná. Začali jsme pociťovat globální nedostatek polovodičů v automobilovém průmyslu," uvedl jednatel. Předpokládá, že stabilizace situace s ohledem na nedostatek polovodičů na trhu nenastane dříve než na konci fiskálního roku 2022.

"Vysoké výkyvy v zákaznických odvolávkách urychlují naši snahu o flexibilní strukturu našich nákladů a nutí nás k vysoké efektivitě při práci s našimi výrobními a lidskými kapacitami," uvedl Jain. Společnost se podle něj zaměřuje na zvýšeni efektivity logistických procesů a úroveň automatizace v informačních technologiích. "Věříme, že posunutí aplikace našich informačních technologií do výroby a podpůrných činností přinese významné úspory nákladů," dodal.

Varroc zaměstnával v průměru přes 3100 zaměstnanců, což bylo o zhruba 160 méně než v předchozím roce. Většina produkce směřovala do států Evropské unie. Mezi nejvýznamnější značky, jimž Varroc své výrobky dodává, patří Ford, Jaguar Land Rover, Peugeot a Citroen a skupina Volkswagen, do níž patří i Škoda Auto.

Varroc Lighting Systems patří mezi světovou špičku ve vývoji a výrobě vnějšího osvětlení a elektroniky pro automobilový průmysl. Centrála skupiny je v indickém Aurangabadu, sídlo v Plymouthu v USA. V Česku má Varroc výrobní závody v Šenově u Nového Jičína, v Rychvaldě na Karvinsku a v Novém Jičíně a vývojová centra v Šenově a Ostravě.

27.04.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...