1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Activ Solar zastavil rozvoj solárních parků na Ukrajině

Solar panels1Vídeň - Rakouský provozovatel solárních elektráren Activ Solar zastavil veškeré své práce na výstavbě nových solárních parků na Ukrajině, která je jeho hlavním trhem.

Důvodem je napětí mezi Kyjevem a proruskými separatisty a rozhodnutí ukrajinské vlády přestat nakupovat elektřinu z obnovitelných zdrojů na Krymu.

Ukrajina v minulosti nabídla štědré dotace, aby přilákala investice do výstavby obnovitelných zdrojů energie a snížila závislost na ruském plynu. Activ Solar vybudoval mimo jiné na Ukrajině jeden z největších solárních parků na světě.

Generální ředitel firmy Kaveh Ertefai upozornil, že kyjevská vláda nyní zastavila nákup elektřiny z obnovitelných zdrojů energie na Krymu, který byl zabrán Ruskem. Právě zde má společnost zhruba polovinu instalované kapacity na Ukrajině.

"Situace přešla z nejisté do více nejisté," uvedl Ertefai v rozhovoru pro agenturu Reuters. "Pozastavili jsme veškerý nový rozvoj. Omezili jsme nebo zakonzervovali ty projekty, které byly v polovině realizace, a nové projekty jsme zastavili," dodal.

Ertefai je zeť Serhije Kljujeva, ukrajinského podnikatele a člena parlamentu, který měl blízko ke svrženému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi. Majetek Kljujeva zmrazila Evropská unie a Švýcarsko. Ertefai však popřel, že by jeho spojení s Kljujevem komplikovalo jednání Activ Solar s Kyjevem a zopakoval, že Kljujev a jeho bratr Andrij, bývalý šéf prezidentské administrativy, již nevlastní podíl ve firmě Activ Solar, kterou pomohli založit.

Náklady na solární parky nesou převážně soukromí a institucionální investoři prostřednictvím lichtenštejnské firmy P&A Corporate Trust, která vlastní Activ Solar. "Je zřejmé, že investoři jsou velmi nervózní. Ukrajinská vláda ukončila všechny energetické kontrakty pro obnovitelné zdroje na Krymu, takže za posledních pár týdnů neobdrželi žádný výdělek," upozornil Ertefai. Odmítl však upřesnit, jak velké finanční náklady by pro investory mohlo znamenat přerušení dodávek z elektráren na Krymu, které mají celkovou kapacitu 400 až 500 megawattů.

Solární energie pokrývá zhruba sedm procent z celkové energetické potřeby Krymu, avšak méně než jedno procento potřeb celé Ukrajiny.

22.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...