1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Americká ropná firma Diamondback převezme za 26 miliard USD rivala Endeavor

Oil rigMidland - Americká energetická společnost Diamondback Energy převezme za 26 miliard dolarů (zhruba 609 miliard Kč) firmu Endeavor Energy Resources, která je ve Spojených státech největším soukromým producentem ropy a plynu v Permské pánvi.

Společnost Diamondback v tiskové zprávě uvedla, že součástí kupní ceny je i převzetí dluhu firmy Endeavor.

Dohoda přichází po nové vlně konsolidace v Permské pánvi, která je významným zdrojem ropy a plynu. Cílem je zvýšit produkci. Loni byla největší transakcí dohoda firmy ExxonMobil převzít za 60 miliard dolarů firmu Pioneer Natural Resources, uvedla agentura Reuters.

Firma, která vznikne spojením Diamondback a Endeavor, bude třetím největším producentem ropy a zemního plynu v regionu za společnostmi Exxon a Chevron. Posledně jmenovaný podnik se v poslední době také dohodl na několika podobných transakcích. Zvýšená aktivita v tomto odvětví ale vedla americkou Federální obchodní komisi (FTC) k tomu, aby se na tyto transakce podívala důkladněji.

Aktivity firmy Endeavour pokrývají v Permské pánvi plochu 350.000 akrů (1416 kilometrů čtverečních) v části Midland. Pánev se rozprostírá v oblasti západního Texasu a jihovýchodní části Nového Mexika. Společnost Fitch Ratings loni v listopadu předpověděla, že Endeavor letos vygeneruje volný peněžní tok kolem jedné miliardy dolarů.

Diamondback uhradí kupní cenu částečně v akciích a částečně v hotovosti. Zaplatí kolem osmi miliard dolarů, zbytek poskytne v hodnotě svých akcií, kterých použije zhruba 117,3 milionu. Akcionáři firmy Diamondback by měli vlastnit 60,5 procenta nově vytvořené firmy, akcionáři společnosti Endeavor zbylých 39,5 procenta. Sídlo podniku bude v texaském Midlandu, kde teď sídlí obě firmy.

Transakci už schválily správní rady obou firem. Dokončena by měla být v letošním čtvrtém čtvrtletí.

21.02.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...