1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Aramco a TotalEnergies podepsaly smlouvu na petrochemický komplex za 11 mld. USD

Saudi aramco logoRijád/Paříž - Saúdský státní ropný gigant Saudi Aramco a francouzská společnost TotalEnergies podepsaly smlouvu na výstavbu nového petrochemického komplexu za 11 miliard dolarů (bezmála 239 miliard Kč). Závod vznikne v Saúdské Arábii. Firmy to uvedly ve svém společném sdělení.

Nový komplex s názvem Admirál bude začleněn do rafinerie Saudi Arabia Total Refining and Petrochemical (SATORP), která se nachází v přístavu Džubajl na východním pobřeží Saúdské Arábie. Očekává se, že komerční provoz bude zahájen v roce 2027. Výrobní kapacita má činit 1,65 milionu tun etylenu a dalších průmyslových plynů ročně.

"Dnes, v době, kdy mnoho hráčů v energetickém sektoru váhá s investováním, jsem potěšen, že SATORP tento projekt expanze v hodnotě 11 miliard dolarů urychlil,“ řekl generální ředitel Saudi Aramco, Amín Násir.

Očekává se, že tato expanze přiláká více než čtyři miliardy dolarů v dalších investicích do různých průmyslových odvětví včetně uhlíkových vláken, maziv, vrtných kapalin, detergentů, potravinářských přísad, automobilových dílů a pneumatik. Vzniknout by díky ní mělo přímo a nepřímo přibližně 7000 pracovních míst.

30.06.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...