1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Argentinská vláda sníží dotace na ceny plynu a vody

argentina flagBuenos Aires - Argentina se rozhodla snížit státní dotace na ceny vody a zemního plynu pro domácnosti a obchody. Vláda se tak snaží ulevit napjatým veřejným financím. Rozhodnutí ale znamená další tlak pro spotřebitele, kteří se potýkají s jednou z nejvyšších inflací na světě, napsala agentura Reuters.

Snižování dotovaných cenových tarifů proběhne ve třech fázích, sdělil podle agentury AFP ministr hospodářství Axel Kicillof. Argentinci, kteří za plyn každé dvě měsíce platí průměrně 40 peso (120 Kč), tak v srpnu na vyúčtování uvidí skoro dvojnásobnou částku, tedy 116 peso.

Zdražení se čeká i u pitné vody. Výjimku z těchto opatření mají mít továrny, sociálně slabí a lidé v nejsevernějších a nejjižnějších oblastech země. Škrty se vyhnou i těm, kdo sníží svou spotřebu plynu o pětinu, sdělil také ministr.

Argentina v roce 2002 vyhlásila státní bankrot a musela se stáhnout z mezinárodních kapitálových trhů. Vysoká míra inflace v zemi navíc odrazuje případné jiné investice. Země dováží zhruba 30 procent svých potřeb plynu, což se podepisuje na schodku zahraničního obchodu a vysává devizové rezervy země.

29.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...