1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Britská BP plně stojí za svými investicemi v Rusku

BP-petrol-stationLondýn - Britská ropná společnost BP si plně stojí za svými investicemi v Rusku. Prohlásil to generální ředitel Bob Dudley.

Řekl to v době, kdy američtí činitelé hrozí kroky, které by ekonomicky izolovaly Rusko za jeho intervenci na ukrajinském Krymu. BP je největším zahraničním investorem v ruském ropném sektoru, kde loni získala zhruba pětinu akcií v ruské ropné jedničce Rosněfť.

"Za svými investicemi v Rusku si absolutně stojíme," řekl Dudley na dnešním setkání s investory. "Rosněfť vykázala tento rok dobré výsledky a je součástí našeho rozsáhlého portfolia," dodal podle agentury Reuters. Rusko se na celosvětové těžbě ropy skupiny BP podílí více než čtvrtinou a na firemních zásobách ropy a plynu má podíl více než třetinový.

Ministr zahraničí USA John Kerry dnes odsoudil postup Ruska vůči Ukrajině jako "akt agrese" a naznačil možnost ekonomických sankcí. Pohrozil, že Moskva by se kvůli svým krokům mohla ocitnout v izolaci.

BP vstoupila v Rusku už v 90. letech do společného podniku TNK-BP se skupinou ruských oligarchů, obě strany se ale v minulém desetiletí dostaly do ostrých sporů. Američan Dudley, který byl tehdy šéfem TNK-BP, musel kvůli tomu v roce 2008 odejít z Ruska, kde se bál o svou bezpečnost. Loni rusko-britský podnik koupila v rámci třístranné dohody Rosněfť, v níž tak BP získala podíl a strategický přístup na nová ruská naleziště ropy.

Dohoda byla podle analytiků pro BP nejlepším řešením, upozorňovalo se ale na rizika politického vměšování. Státní podnik Rosněfť řídí Igor Sečin, spolupracovník prezidenta Vladimira Putina a jeden z architektů Putinova zestátnění ropného sektoru.

"Akvizice TNK-BP Rosněftí se uskutečnila teprve před 11 měsíci, byla to ale pozoruhodně rychlá integrace, která uvolnila mnoho synergických efektů," řekl Dudley.

06.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...