1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ČEZ zvažuje prodej části větrného parku v Rumunsku

CEZ logoBukurešť/Praha - Energetická společnost ČEZ zvažuje prodej části větrného parku na jihovýchodě Rumunska. Nyní hodnotí možný zájem investorů. Informaci agentury Reuters ČTK potvrdila mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

Skupina ČEZ v Rumunsku provozuje větrný park Fantanele a Cogealac s instalovaným výkonem 600 megawattů, což je investice v hodnotě 1,1 miliardy eur (zhruba 30 miliard korun). V Evropě jde o největší takové zařízení, které stojí na pevnině, nikoli na moři. Výroba elektřiny v parku se podílí deseti procenty na celkové rumunské výrobě z obnovitelných zdrojů.

ČEZ svůj záměr blížeji nekomentoval. Manažer rumunské pobočky ČEZ Adrian Borotea agentuře Reuters řekl, že vedení firmy se možným prodejem části větrného parku zabývá.

Zahraniční investoři vyjádřili znepokojení nad nedávnými škrty v pobídkách pro obnovitelné energie v Rumunsku. Některé firmy se zahraničními vlastníky přitom kvůli státní podpoře energie z obnovitelných zdrojů v Rumunsku investovaly miliardy eur.

Firma ČEZ loni v Rumunsku dokončila modernizaci vodních elektráren. Do čtyř elektráren na řece Barzava firma investovala 30 milionů eur (zhruba 828 milionů korun).

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk firmy se loni meziročně snížil o 12,3 procenta na 35,2 miliardy korun.

04.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...