1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Chaori Solar bude první čínskou firmou v platební neschopnosti

solar panelŠanghaj - Ztrátový čínský výrobce solárních zařízení Chaori Solar Energy Science and Technology se zřejmě stane první čínskou firmou, která vyhlásí platební neschopnost na své dluhopisy v domácí měně.

Společnost oznámila, že nebude schopna do pátečního termínu uhradit úrokové splátky z emise dluhopisu vydané v roce 2012, uvedla agentura Reuters.

Chaori Solar má zaplatit úroky 89 milionů jüanů (289 milionů Kč) z pětiletého dluhopisu o celkové hodnotě jedné miliardy jüanů. Dnes ale firma informovala, že bude schopna splatit pouze čtyři miliony jüanů.

Nesplácení firemních dluhopisů je v Číně vzácné, protože vláda se snaží tyto případy řešit, aby zabránila náhlému splasknutí dluhové "bubliny" a vzniku dluhové krize ve firemním sektoru. Dnešní sdělení Chaori ale dokládá rostoucí úvěrové potíže čínských firem, jejichž rekordně vysoká zadluženost povede zřejmě k urychlení restrukturalizací dluhů a k vyhlašování dalších platebních neschopností.

Chaori se těsně vyhnula platební neschopnosti loni v lednu. Magistrát Šanghaje tehdy přesvědčil banky, aby firmě odložily splatnost závazků. Tentokrát je ale podle Reuters takové řešení méně pravděpodobné. Dnešní sdělení totiž naznačuje, že firma již na včasnou splátku úroků rezignovala.

Podle analytiků by bylo pro ekonomiku zdravé, kdyby finančně slabé čínské firmy začaly vyhlašovat platební neschopnost a bankroty, Na úvěrovém trhu by to pomohlo snížit morální hazard, způsobený všeobecným předpokladem, že firemní dluhopisy mají implicitní garanci vlády a státních bank. Taková situace umožňuje, aby si i finančně nepříliš zdravé firmy půjčovaly za nízkých nákladů, což vede k nadměrnému zadlužení firemního sektoru a neefektivním investicím s rostoucím rizikem krize.

Případů, kdy čínská firma vyhlásila platební neschopnost na dluhopisy v cizí měně, již několik nastalo. Loni výrobce solárních panelů LDK Solar neuhradil včas několik úrokových splátek z dolarových dluhopisů.

Čínské odvětví solárních zařízení trpí v posledních letech přebytkem výrobních kapacit a poklesem cen fotovoltaiky v době, kdy se Spojené státy a Evropská unie snaží dovoz solárních panelů z Číny omezovat. Chaori loni vykázala čistou ztrátu 1,3 miliardy jüanů, o něco nižší než v předešlém roce, její provozní zisk se ale propadl o 60 procent.

06.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...