1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Čína se letos stane největším trhem pro solární průmysl

solarne panelyFrankfurt - Zájem o zařízení potřebné pro solární elektrárny se bude letos zvyšovat, poptávka se však přesune z Evropy do Asie. Čína pak letos překoná Evropu a stane se největším trhem pro solární průmysl na světě.

Vyplývá to z výhledu výzkumné společnosti IHS. Výkon nově instalovaných solárních elektráren se má zvýšit o více než pětinu na 46 gigawattů (GW).

Čína by letos měla instalovat solární panely o celkovém výkonu 13 gigawattů (GW). Na celkovém výkonu nových instalací tak bude mít podíl zhruba 28 procent, což bude proti loňsku nárůst o tři GW. K růstu pomáhá loňské rozhodnutí vlády zvýšit kapacitu výroby elektřiny ze slunce do roku 2015 až čtyřnásobně na více než 35 GW.

Naopak v Evropě se očekává již třetím rokem za sebou pokles. Celkový výkon nových instalací má letos dosáhnout 9,7 GW. V roce 2011 dosáhla instalace rekordních 19 GW.

K růstu solárního průmyslu pomáhá i Japonsko, které musí nahradit jaderné elektrárny odstavené z provozu po neštěstí v jaderné elektrárně Fukušima v roce 2011. Letos plánuje země instalovat nové panely o kapacitě devět GW, loni to bylo 6,3 GW.

V příštích pěti letech by celková instalovaná kapacita fotovoltaických zařízení měla podle agentury Reuters růst o více než deset procent ročně a do konce roku 2018 překročit celkový výkon 400 GW. Svaz EPIA uvedlo, že v roce 2012 celkový instalovaný výkon solárních elektráren činil 102 GW.

04.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...