1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Dolnorakouská vláda zrušila projekt větrné elektrárny v Podyjí

windfarm fullVranov nad Dyjí - Dolnorakouská vláda ve středu zrušila projekt větrné elektrárny poblíž hranic Národního parku Podyjí a rakouského Nationalpark Thayatal.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) to oznámil při návštěvě národního parku ve Vranově nad Dyjí.

"Podali jsme námitky do procesu posuzování vlivů na životní prostředí SEA a podporovali jsme v nesouhlasu místní obce. Jsem rád, že dolnorakouská vláda přehodnotila plán na rozmístění větrných elektráren na svém území," řekl Brabec. Díky rozhodnutí Rakušanů podle něj zůstane zachovaný ráz zdejší unikátní krajiny a neoslabí se zde turistický ruch.

Podle plánu mělo v blízkosti národního parku u městečka Hardegg vyrůst až 31 větrníků o výšce 200 metrů na ploše 600 hektarů. Proti záměru se stavěli starostové obcí i občanské iniciativy na obou stranách hranice. Jedním z aktivně vystupujících občanů byl znojemský zastupitel Jiří Kacetl. "Jsem rád, že to takto dopadlo a radovat se mohou všichni přátelé Podyjí. Označil bych to za vítězství občanské společnosti a demokracie. V Česku už jsme k těmto principům poněkud skeptičtí," řekl ČTK Kacetl.

Již dříve byl k projektu zdrženlivý i dolnorakouský hejtman Erwin Pröll, který zdůraznil, že je třeba dbát na estetiku krajiny a stavět větrníky především tam, kde fouká po většinu roku vítr, což v Podyjí není.

15.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...