1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Elektrárna v Kladně spustila nový, výrazně výkonnější blok

alpiq logoKladno - Elektrárna v Kladně, kterou provozuje společnost Alpiq Generation (CZ), oficiálně převzala nový blok nazvaný K7 za 7,5 miliardy korun s výkonem 135 megawattů. Výkon elektrárny stoupl o 101 megawattů.

Na výstavbě se pracovalo od května 2011. Nahradil původní zařízení z druhé poloviny sedmdesátých let. Palivem pro nový blok je převážně uhlí, ale kotel umožňuje použití až deseti procent biomasy, zjistila ČTK.

Nový blok, který využívá především spalování hnědého uhlí, ale zároveň zahrnuje i využití obnovitelných zdrojů (biomasy), byl ve zkušebním provozu už od loňského srpna. Kromě toho splňuje nové emisní předpisy Evropské unie, které budou platné od roku 2016. "Elektrárna bude nyní schopná dodávat více elektřina na lokální, regionální i národní úrovni," řekla ČTK mluvčí firmy Alpiq Markéta Čapková. Stoupne také množství dodávaného tepla, které umožní připojení nových zákazníků do distribuční tepelné soustavy v Kladně.

Na výstavbě pracovalo po dobu čtyř let asi 5000 lidí. Při přípravách na stavbu muselo být odvezeno zhruba 37.500 tun materiálu. Zařízení s názvem K7 nahradí nyní provozovaný zdroj K3, který od ledna 2016 přestane splňovat emisní limity a bude muset být odstaven. Nový kotel s kapacitou 135 megawattů prý bude k životnímu prostředí šetrnější.

Alpiq Generation (CZ) je součástí švýcarského energetického holdingu Alpiq Group. V Kladně provozuje kogenerační zdroj na výrobu elektřiny a tepla a provozuje také elektrárnu ve Zlíně. Společnost patří mezi největší nezávislé výrobce tepelné a elektrické energie v ČR, kde zaměstnává kolem 400 lidí.

12.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...