1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Elektřinu ukrajinské nemocnici zajistí solární elektrárna z Brna

solar panelBrno - Nemocnici v ukrajinském Žytomyru od tohoto týdne napájí solární elektrárna z Brna. Pokryje zhruba čtvrtinu její roční spotřeby a zajistí čistou elektřinu i v případě výpadků v důsledku ruské invaze.

ČTK to řekli mediální zástupci společnosti Solsol, která elektrárnu darovala, a brněnské neziskové organizace Nesehnutí, která se podílela na jejím převozu. Nemocnice poskytuje péči pro více než 100.000 lidí z regionu.

Cílem elektrárny je zajistit výrobu elektřiny spolehlivěji a levněji než za pomoci dieselagregátů, které se používají při nečekaných výpadcích proudu. Firma Solsol, kterou v roce 2012 založil Radek Orság, se na tuto oblast specializuje, a tak se v zimě rozhodla přispět právě fotovoltaikou. Žytomyrskou nemocnici si zvolila kromě jiného proto, že má jednoduchou střechu, relativně bezpečnou polohu a město již před válkou projevilo zájem o transformaci obnovitelných zdrojů energie. Převoz dohodla s Nesehnutím, které spolupracovalo s ukrajinskou nevládní organizací Ecoclub Rivne.

"Samotnou instalaci jsme koordinovali na vzdálenost 1000 kilometrů. Naši technici sledovali on-line například zapojení, ukotvení nebo správné zajištění zátěží. Byl to nestandardní postup, ale osvědčil se. Elektrárna nyní funguje a my sledujeme její provoz v reálném čase přes náš monitorovací systém přímo v Brně," řekl Orság. Celkový výkon elektrárny je 48 kilowatt-peak, což znamená pokrytí 26 procent spotřeby. Hodnota daru je zhruba 1,2 milionu korun. Společnost podle výroční zprávy loni dosáhla obratu 2,4 miliardy korun a hospodařila se ziskem 200 milionů korun.

"Chtěli jsme podpořit dobrou věc, kde se spojuje naše podnikání s potřebou země, která je těžce zkoušená agresorem. Rádi bychom svým příkladem ukázali cestu dalším dárcům z našeho odvětví, kteří mohou podpořit obnovu země a rovnou i transformaci na zelenější energetiku. Příležitostí je na Ukrajině víc než dost," dodal Orság.

Firma iniciovala byznysovou sbírku, kterou zaštítil Cech akumulace a fotovoltaiky. Podle provozního ředitele Michala Hrabího ostatní společnosti již dříve zájem projevily a pokud se vše podaří, v druhé polovině roku by mohla solární elektrárna vzniknout na střeše dětské nemocnice v Poltavě. V porovnání s Žytomyrem by byla třikrát větší.

O postupný rozvoj obnovitelných zdrojů energie na Ukrajině usiluje také Nesehnutí. Organizuje sbírku s názvem Slunce pro Ukrajinu, díky které by další elektrárna mohla vzniknout na nemocnici v Ovruči. "Solární elektrárny představují klíčovou podporu pro ty nejohroženější - zraněné a nemocné, kteří jsou závislí na péči lékařů a lékařek. Fotovoltaika je spolehlivým zdrojem při výpadcích zásobování, které se mohou v důsledku ruské agrese kdykoliv znovu objevit. Jde ale také o ukázku moderních a udržitelných řešení, které ilustrují, jak by měla vypadat poválečná obnova Ukrajiny. Obnovitelné zdroje navíc snižují závislost na nedemokratických režimech, jako je právě ten ruský," řekl Martin Hyťha z Nesehnutí.

18.07.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...