1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

EP Energy dokončila převzetí německé elektrárny a přilehlého dolu

EPH logoPraha - Česká společnost EP Energy, která spadá pod Energetický a průmyslový holding (EPH), dokončila převzetí německé elektrárny Buschhaus a přilehlého dolu Schöningen. Prodávajícím byla společnost E.ON.

Transakci EP Energy dokončila prostřednictvím dceřiné společnosti Mibrag 20. prosince. Firma to oznámila na webových stránkách.

Elektrárna Buschhaus má instalovaný výkon 390 MW. Po očekávaném uzavření dolu Schöningen v roce 2017 bude možné významně prodloužit životnost elektrárny Buschhaus díky dodávkám hnědého uhlí z dolů Mibrag, uvedla EP Energy.

Po převzetí elektrárny Buschhaus se celkový výkon elektráren EP Energy v Německu zvýší na 900 megawattů. Elektrárna Buschhaus patřila až do své modernizace k největším producentům emisí oxidu uhličitého (CO2) v Německu. Její dominantou je 307 metrů vysoký komín, nejvyšší v celé zemi. Ročně vyrobí okolo 2,5 miliardy kilowatthodin proudu.

Německo se chystá do roku 2022 uzavřít všechny jaderné elektrárny v zemi. Energetické koncerny proto věří, že uhelná zařízení mají budoucnost, neboť budou nezbytné pro udržení stability německých přenosových sítí. Elektřina z hnědého uhlí v současnosti pokrývá 26 procent německé spotřeby.

EPH zahrnuje přes 30 podniků, které působí v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, distribuci tepla a obchodu s elektřinou a plynem. EPH je největším dodavatelem tepla v Česku a druhým největším dodavatelem elektřiny v Česku. Na Slovensku je lídrem plynárenského odvětví.

Skupina PPF miliardáře Petra Kellnera v prosinci oznámila, že prodá svůj podíl 44,44 procenta v EPH. Od zbylých akcionářů Daniela Křetínského, Patrika Tkáče a J&T za něj dostane zhruba 1,1 miliardy eur, v přepočtu asi 30 miliard korun.

07.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...