1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Evropa by se měla více zajímat o břidlicový plyn

bridlicovy plynPraha - Evropa by se měla více zajímat o břidlicový plyn, lze jej těžit bezpečně a ekologicky šetrně. Na konferenci Evropské plynárenské asociace Eurogas v Praze to řekl viceprezident asociace Gertjan Lankhorst.

Proti těžbě břidlicového plynu dlouhodobě vystupují ekologové.

Například USA mají díky prudkému růstu těžby z břidlic přebytky plynu. Břidlicový plyn tak má silný dopad na globální energetické trhy, protože je levný a posiluje konkurenceschopnost amerického průmyslu, uvedl Lankhorst. "V Evropě tak trochu převládá pocit, že se spíš bojíme výroby z plynu z břidlice," dodal.

Ekologové upozorňují, že hydraulické frakování, při němž se plyn uvolňuje z podzemních hornin pomocí chemikálií rozpuštěných ve vodě, může ohrozit zásoby podzemní vody nad ložiskem plynu. Ekologičtí aktivisté kvůli podobným rizikům vedou kampaň za zákaz samotného průzkumu potenciálních břidlicových ložisek v Evropě. Některé země, jako Francie a Česká republika, na tuto metodu uvalily moratorium.

Loni v listopadu byla zveřejněna studie konzultačních společností Pöyry Management Consulting a Cambridge Econometrics pro Mezinárodní sdružení producentů ropy a plynu o dopadech různých scénářů přístupu EU k břidlicovému plynu. Podle studie by rozvoj břidlicových ložisek plynu v EU vytvořil miliony nových pracovních míst, posílil výkon ekonomiky, zlevnil energii a snížil závislost kontinentu na drahém dovozu.

Země visegrádské čtyřky včetně České republiky se tento měsíc obrátily na Spojené státy s výzvou, aby rozšířily vývoz svého břidlicového plynu do Evropy.

V reakci na aktuální politickou situaci mezi Ukrajinou a Ruskem Lankhorst uvedl, že Eurogas není politická organizace. "My si myslíme, že důležité jsou stávající obchodní vztahy, které garantují trvalý přítok plynu. To je třeba zachovat a myslím si, že je to možné," řekl. Nemělo by se dopustit, aby se plyn stal předmětem vydírání, dodal.

Generální tajemnice Eurogasu Beate Raabeová řekla, že společnosti Eurogasu s Ruskem na komerční bázi spolupracují. Nevidí žádné problémy se zajištěním bezpečnosti dodávek plynu.

Ovládnutí ukrajinského Krymu ruskými silami a jeho formální anexe Ruskem posílily v Evropě obavy o bezpečnost energetických dodávek. Rusko kvůli regionálním sporům v minulých letech několikrát omezilo tok svého plynu přes Ukrajinu do Evropy.

27.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...