1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Exxon Mobil koupí za 4,9 miliardy dolarů společnost Denbury

exxon mobileNew York - Americký ropný gigant Exxon Mobil Corp koupí za 4,9 miliardy dolarů (104 miliard Kč) společnost Denbury. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Podnik se specializuje na používání oxidu uhličitého k těžbě ropy ze starých vrtů. Exxonu akvizice pomůže v jeho rodícím se podnikání v oblasti energetické transformace.

 

Velké energetické společnosti se začínají více soustřeďovat na otázky kolem životního prostředí a sociální problémy, napsala agentura Reuters. Exxon, který je největším producentem ropy v USA, si klade za cíl snížit do roku 2050 provozní emise. Plánuje také vyvinout technologie, které v současnosti nejsou komerční, jako je zachycování a ukládání uhlíku, vodíková energie a biopaliva z řas. Dnes oznámená dohoda navazuje na plán společnosti Exxon získat pozice na rozvíjejícím se trhu, který vydělává peníze na snižování vlastních i cizích skleníkových plynů.

Podle podmínek dohody mají akcionáři Denbury získat 0,84 akcie Exxonu za každou akcii Denbury, kterou drží. Transakce, jejíž uzavření se očekává ve čtvrtém čtvrtletí, představuje podle výpočtu agentury Reuters prémii 1,9 procenta oproti úternímu závěru obchodování.

20.07.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...