1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Exxon Mobil nečeká, že klimatické změny ohrozí jeho vyhlídky

exxon mobileWashington - Americký těžební koncern Exxon Mobil považuje za velmi nepravděpodobné, že mu opatření na ochranu klimatu v budoucnosti zabrání prodávat ropu a další fosilní paliva. Uvádí se to v nedávné zprávě firmy.

Podle agentury AP jde o vůbec první podrobnější odpověď velkých ropných koncernů na obavy, že boj proti změnám klimatu by mohl zasáhnout jejich obchodní možnosti.

Exxon Mobil připouští, že je třeba přijmout opatření v reakci na klimatické změny. Avšak vzhledem k tomu, jak zásadní jsou ropa a plyn pro globální rozvoj a hospodářský růst, je podle firmy "vysoce nepravděpodobné", že vlády přijmou kroky směrem k tak drastickému snížení emisí, že by to výrazně omezilo spotřebu fosilních paliv.

Exxon Mobile se domnívá, že těžba ropy a plynu je zásadní pro zajištění rostoucí celosvětové poptávky po energiích. Také má pomoci zabránit tomu, aby "se zákazníci- především ti v nejméně vyspělých a nejzranitelnějších ekonomikách - v globálním úsilí o vyšší životní úroveň...ocitli v úzkých," uvedl podle agentury Reuters Exxon ve zprávě. Exxon Mobil je nejhodnotnější veřejně obchodovanou ropnou společností na světě. V nejnovější zprávě reagoval na výzvy akcionářů, kteří chtěli vědět, jak by opatření v globálním boji proti změnám klimatu mohla ovlivnit budoucí ziskovost a hodnotu aktiv Exxonu.

Zpráva se objevila krátce poté, co Mezivládní panel pro klimatickou změnu (IPCC) při OSN varoval, že dopady globálního oteplování budou pravděpodobně "vážné, všudypřítomné a nezvratné".

03.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...