1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Francouzský Total bude zkoumat těžbu ropy z břidlic na Sibiři

total logo1Moskva - Francouzská těžební společnost Total si zajistila práva na průzkum těžby ropy z břidlic v západní Sibiři. Na internetových stránkách to oznámil gubernátor Chantymansijského autonomního okruhu.

Total se tak připojí k ropným gigantům ExxonMobil, Statoil a Royal Dutch Shell, kteří mají rovněž právo na rozvoj těžby ropy z břidlic v Rusku.

Moskva vkládá do ropných břidlic velké naděje a věří, že jí pomohou v jejím úsilí alespoň udržet těžbu ropy na současných více než deseti milionech barelů denně.

Total se podle agentury Reuters již delší dobu poohlíží po ruských ropných břidlicích, které jsou podle současných odhadů zásob největší na světě. Podle amerického Úřadu pro energetické informace (EIA) činí zásoby ropy v ruských břidlicích 75 miliard barelů. Zásoby ve Spojených státech, které jsou nyní lídrem v produkci ropy z břidlic, dosahují 58 miliard barelů.

Tisková agentura Interfax uvedla, že Total získal licenci na průzkum tří bloků, které je obtížné vytěžit, a to Vostočno-Kovenskij, Tašinskij a Ljaminskij-3, v Chantymansijském autonomním okruhu. Tato oblast je velmi bohatá na ropu a těží se tam většina ruské produkce.

07.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...