1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

General Electric údajně jedná jen o koupi jedné divize Alstomu

General Electric GEPaříž - Americký průmyslový gigant General Electric jedná pouze o koupi divize na výrobu turbin pro elektrárny francouzské firmy Alstom. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na dva zdroje blízké jednání.

O transakci by podle francouzských médií mělo v neděli jednat vedení Alstomu. Ve čtvrtek média informovala, že GE má zájem o převzetí celého Alstomu za 13 miliard dolarů (258 miliard Kč).

Generální ředitel Alstomu Patrick Kron dnes potvrdil zástupcům odborů, že firma jedná o "průmyslové dohodě", General Electric ale nejmenoval. Podle zdrojů Reuters má být dohoda oznámena v příštích dnech.

Francouzský list Le Figaro později napsal, že správní rada Alstomu se sejde k diskusi o možném prodeji divize v neděli a projekt je údajně v tak pokročilé fázi, že by jej už mohla schválit. V neděli by se měl také podle listi setkat generální ředitel GE Jeff Immelt s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.

Podle zdrojů to byl právě Alstom, který kromě turbin vyrábí také vlakové soupravy, kdo udělal první kontakt s nabídkou k prodeji divize. Dohodu prý podporuje i hlavní akcionář Alstomu, francouzský konglomerát Bouygues. Alstom, Bouygues a GE se ke zprávě odmítly vyjádřit.

Francouzský ministr hospodářství Arnaud Montebourg v dnešním rozhovoru pro list Le Monde slíbil, že ochrání národní zájmy a prostuduje "další řešení a scénáře" pro Alstom, který patří mezi největší soukromé zaměstnavatele v zemi. Prohlásil, že plánuje setkání s vedením GE a již se setkal s Kronem.

Alstom zaměstnává ve Francii 18.000 lidí. To je zhruba 20 procent jeho celkové pracovní síly.

Obchodování s akciemi Alstomu dnes pařížská burza kvůli očekávanému prohlášení od firmy zastavila. Ve čtvrtek akcie kvůli spekulacím o převzetí stouply o 11 procent. Alstom má tržní kapitalizaci kolem 11,5 miliardy USD, zatímco hodnota GE dosahuje 265 miliard dolarů.

Energetická divize Alstomu se potýká se slabou poptávkou, nízkými maržemi a nadměrnou nabídkou v sektoru. Případný prodej by zpochybnil současný plán Alstomu. Firma oznámila, že hodlá zaplnit díru v rozpočtu prodejem vedlejšího majetku a podílu v přepravní divizi.

Kron řekl zástupcům odborů, že neexistuje žádná záruka toho, že dohoda se uskuteční. Doufá však, že bude pro ně mít odpověď "v příštích dnech", dodal zdroj.

Alstomu v roce 2004 pomohla francouzská vláda. Firma velmi závisí na objednávkách od státních drah SNCF a státní energetické EDF. Skupina loni oznámila zrušení 1300 pracovních míst. Naplánovala rovněž prodej některých aktivit, včetně podílu v dopravní divizi, která vyrábí vysoce oceňované rychlovlaky TGV.

29.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...