1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

H. Brod má první fotovoltaickou elektrárnu na městské budově, další chystá

solarne panelyHavlíčkův Brod - V Havlíčkově Brodě začala fungovat první fotovoltaická elektrárna na městské budově, umístěná je na školní jídelně v ulici Prokopa Holého. Další fotovoltaické panely se nyní radnice chystá osadit na opravovanou střechu domova pro seniory v Reynkově ulici.

Vedení města už rozhodlo o podání žádosti o dotaci na nové dva projekty, které se týkají fotovoltaiky. Novinářům to řekl starosta Zbyněk Stejskal (ODS).

Dvě další fotovoltaické elektrárny by město chtělo mít v areálu základní školy Wolkerova a na budově městského úřadu V Rámech. Náklady na ně jsou v součtu okolo čtyř milionů korun. Podle starosty by další instalace měly následovat, týkají se například dalších školských budov a činžovních domů v ulici Pražská.

"Výkon, pokud bychom zrealizovali všechny (záměry), by měl být až na jednom megawattu, což už je docela solidní," řekl starosta. Dodal, že město spoléhá na to, že nový zákon o komunitní energii umožní spotřebovat solární elektřinu v těch budovách města, na které se fotovoltaické panely nedají umístit. "Což nám velmi zefektivní tu návratnost," řekl Stejskal k investicím do fotovoltaiky.

Tyto projekty má na starosti městská společnost Teplo HB. Její jednatel Miroslav Sommer ČTK řekl, že první dvě městské fotovoltaické elektrárny budou stát celkem pět milionů korun. Havlíčkův Brod na ně vyjednává dotaci, která může pokrýt až 100 procent nákladů.

Cílem je podle jednatele instalovat fotovoltaické elektrárny s celkovým výkonem okolo jednoho megawattu do dvou let. Celkové náklady na tyto elektrárny by se podle předběžných odhadů měly pohybovat kolem 25 milionů korun. Pokud by je z 60 procent pokryly dotace, mohla by se tato investice městu vrátit zhruba za pět let.

Fotovoltaické elektrárny budují s pomocí dotací i další obce na Vysočině. Panely dávají nebo chtějí dát například i na střechy kulturních domů a do areálů čistíren odpadních vod.

Na Vysočině měly loni fotovoltaické elektrárny podle Energetického regulačního úřadu instalovaný výkon 93,2 megawattu (MW). Nižší instalovaný výkon měly fotovoltaické elektrárny jen v Praze, Karlovarském kraji a v Moravskoslezském kraji.

09.10.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...