1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Irák se vrací na pozici nejrychleji rostoucího vývozce ropy

oil-barrelsBagdád - Irák se vrací na pozici nejrychleji rostoucího vývozce ropy. V únoru byl vývoz ze země nejvyšší za posledních 35 let a navzdory zhoršujícímu se násilí v zemi by Irák letos mohl zaznamenat nejvyšší nárůst těžby v historii.

Firmy jako je BP nebo Exxon Mobil totiž v Iráku spouštějí těžbu na jižních polích, kde je zatím klid.

Irák je už teď druhým největším producentem v rámci kartelu vývozců ropy OPEC a má páté nejvyšší zásoby ropy na světě. V únoru země vyvážela zhruba 2,8 milionu barelů ropy denně, což bylo o 500.000 barelů denně více než v předchozím měsíci. A Bagdád očekává, že se mu podaří vývoz v letošním roce na této vysoké úrovni udržet, nebo dokonce překročit.

Pokud by se Iráku podařilo udržet prodej ropy v průměru na 2,8 milionu barelů denně, mohly by příjmy z prodeje ropy při ceně 100 dolarů za barel činit více než 100 miliard USD (dva biliony Kč). Loni vývoz v průměru činil 2,4 milionu barelů denně a Irák získal z vývozu kolem 89 miliard USD (asi 1,8 bilionu Kč).

Irák si však pro letošní rok stanovil mnohem vyšší cíl a chce zvýšit vývoz až na 3,4 milionu barelů denně. Celková těžba by měla dosáhnout čtyř milionů barelů denně. Odborníci však považují tento cíl za příliš optimistický.

Růst těžby v Iráku loni zpomalil kvůli technickým a bezpečnostním problémům a kvůli sporu Bagdádu s autonomním Kurdistánem. Tyto faktory by mohly brzdit expanzi i letos. Celková těžba ropy v Iráku loni činila zhruba tři miliony barelů denně a byla nepatrně vyšší než v roce 2012.

Současný růst vývozu z Iráku je pro světové trhy příznivou zprávou, protože ropa z Iráku vyrovnává výpadky těžby v Libyi a v Íránu. Cena ropy Brent se tak drží v rozpětí 100 až 110 dolarů. Pokud by se však situace v Libyi uklidnila a země by obnovila vývoz, mohl by vyšší vývoz z Iráku způsobit pokles cen ropy, což se zřejmě nebude líbit dalším zemím z kartelu OPEC.

07.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...