1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Italská firam Snam se chystá vyvážet plyn do východní Evropy

gas fire 3Milán - Italský přepravce plynu Snam je připraven v roce 2015 začít přepravovat plyn ze zahraničí do východní Evropy díky nové infrastruktuře, která umožní oboustranný tok plynu.

Zpráva italské firmy přichází v době, kdy krize na Ukrajině ohrožuje dodávky ruského plynu do Evropy.

Itálie je závislá na dodávkách plynu ze zahraničí. Zhruba 90 procent poptávky na domácím trhu zajišťuje z oblastí jako severní Afrika, Nizozemsko a Rusko. Doposud však neměla možnost plyn vyvážet.

Snam, který je jedním z největších přepravců plynu v Evropě, oznámil, že hodlá letos vyčlenit zhruba 700 milionů eur (19,2 miliardy Kč) k vybudování infrastruktury na severu země, která umožní reverzní tok plynu.

"Itálie bude schopná do roku 2015 vyvézt dvě miliardy metrů krychlových plynu a osm miliard metrů krychlových do roku 2017," uvedl dnes generální ředitel firmy Snam Carlo Malacarne na tiskové konferenci, kde představil podnikatelský plán skupiny na roky 2014 až 2017. "To může pomoci snížit závislost na ruském plynu," dodal.

Do konce roku 2015 Snam očekává, že bude schopen do severní Evropy přepravit pět milionů standardních kubickým metrů plynu denně a do severovýchodní Evropy 18 milionů denně.

Někteří analytici se domnívají, že plány na výstavbu kapacity pro zpětný tok plynu napříč Evropou by mohly pomoci snížit závislost na dodávkách energie z Ruska, protože by umožnily dodávat na východ plyn z jiných zdrojů, jako z Afriky a Ázerbájdžánu.

Nepokoje na ukrajinském Krymu, které vyvrcholily připojením Krymu k Rusku, oživily pochybnosti, zda by Evropská unie měla i nadále být tolik závislá na dodávkách plynu z Ruska, které má zhruba třetinový podíl na spotřebě plynu v regionu. Itálie se stala více závislá na ruském plynu poté, co se její energetický gigant Eni loni dohodl na snížení dodávek z Alžírska. Rusko se v současnosti na denních dodávkách plynu do Itálie podílí více než polovinou. Šéf Eni Paolo Scaroni sice uvedl, že případná plynová krize, která by mohla vypuknout po sporech mezi Ruskem a Ukrajinou kvůli Krymu, v tuto chvíli neohrožuje dodávky plynu do Itálie. Pokud by však vypadly i dodávky od dalšího zdroje, byl by to vážný problém.

V rámci plánu na zpětný tok plynu se Snam dohodl, že koupí od státní banky Cassa Depositi e Prestiti (CDP) podíl 89 procent v plynovodu TAG, kterým proudí ruský plyn přes Ukrajinu, Slovensko a Rakousko do Itálie. V plynovodu o délce 400 kilometrů vlastní podíl 11 procent rakouská OMV a dlouhou dobu je považován pro Itálii za strategický majetek.

CDP koupila plynovod v roce 2011 za 710 milionů eur, včetně dluhu. Výměnou za podíl získá banka nové akcie Snam. CDP již nyní vlastní kontrolní podíl 30 procent ve Snam, napsala agentura Reuters.

21.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...