1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Jablonecká energetická plánuje investovat téměř 200 mil. Kč do fotovoltaiky

solar panels2Jablonec nad Nisou - Bezmála 200 milionů korun plánuje Jablonecká energetická investovat do fotovoltaiky.

Městská společnost, která teplem a teplou vodou zásobuje velkou část města, chce vybudovat na střechách svých a městských budov solární elektrárny o celkovém instalovaném výkonu 3,6 megawattu (MW) a k tomu pořídit bateriové úložiště s kapacitou tří megawatthodin (MWh). ČTK o tom informoval ředitel společnosti Boris Pospíšil.

"Na tuto investici máme připravené vlastní prostředky a současně budeme žádat modernizační fond o dotaci. Máme spočítáno, že získat bychom mohli přibližně 98 milionů korun. Cílem výstavby fotovoltaických elektráren je především zajištění spotřeby dotčených objektů, to znamená tam, kde bude fotovoltaická elektrárna vybudována, a dalších přidružených objektů v první fázi pouze městských," doplnil Pospíšil.

Projekt by měl být základem komunitní energetiky. Zatím ji ale podle Pospíšila brzdí vysoké propojovací poplatky, které účtuje ČEZ Distribuce. Jablonecká energetická nyní podle Pospíšila dokončuje žádost o dotaci na výstavbu elektráren i pořízení baterií, zahájila také předběžné tržní konzultace s vybranými subjekty, které by se měly podílet na realizaci projektu. "Zakázka bude zadávána jako veřejná nadlimitní zakázka a realizována bude systémem design & build (projektuj a postav)," řekl Pospíšil.

Podle primátora Miloše Veleho (ODS) je energetika pro vedení města prioritou. Je rád, že má město společnost, která je schopna ji řešit. "My jako město bychom si neuměli s tím projektem fotovoltaiky poradit, nemáme na to kapacity, nemáme k tomu dostatečný počet lidí a v tak rychlé době bychom nebyli ani schopni takový tým vybudovat," řekl primátor. Fotovoltaika je podle něj jednou z cest, jak snížit provozní náklady města.

Jablonecká energetická (dříve Jablonecká teplárenská a realitní) je od července 2013 ve stoprocentním vlastnictví města, za dvě třetiny akcií společnosti tehdy MVV Energie CZ zaplatil Jablonec 202,566 milionu korun. Zanedbaná a ztrátová soustava centrálního zásobování teplem v Jablonci prošla v letech 2015 a 2016 revitalizací zhruba za 264 milionů korun, místo jednoho centrálního zdroje ve městě vyrostlo 21 menších plynových kotelen, teplo pomáhá zlevnit pět kogeneračních jednotek.

12.07.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...