1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Kartel OPEC snížil odhad letošní poptávky po své ropě

opec logoLondýn - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) snížila odhad poptávky po ropě ze svých členských zemí pro tento rok.

Odhad letošního růstu světové poptávky po této strategické surovině ropný kartel na rozdíl od zlepšení v posledních měsících tentokrát nezměnil. Vyplývá to podle agentury Reuters z pravidelné měsíční zprávy, kterou OPEC zveřejnil.

Kartel snížil odhad letošní poptávky po ropě ze svých členských států o zhruba 50.000 barelů denně na průměrně 29,7 milionu barelů denně. Odhad růstu světové poptávky po ropě pro letošní rok nechal beze změny na 1,1 milionu barelů denně. Ve zprávách vydaných v únoru a v březnu přitom kartel svou prognózu světového růstu zlepšoval.

Zpráva podle Reuters odráží znepokojení ohledně vývoje světové ekonomiky. Kartel nadále předpokládá, že globální ekonomika letos poroste rychleji než loni. Předpokládané tempo její expanze ale snížil o desetinu procentního bodu na 3,4 procenta. Rozhodnutí vysvětlil pokračujícím zpomalováním v zemích s mladými tržními ekonomikami a "určitým útlumem v Japonsku".

Největší přehodnocení přitom prý nastalo u ruské ekonomiky. Podle nejnovější prognózy OPEC letos stoupne o procento místo původně odhadovaného tempa růstu o 1,9 procenta.

Kartel míní, že dopad krymské krize je pro energetické trhy "citlivý" a pomohl podpořit ceny ropy. K bezprostředním ztrátám v nabídce ropy na trzích ale nevedl, poznamenal také.

V pátek vydá svou pravidelnou zprávu o situaci na trhu s ropou Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

16.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...