1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Katarské firmy dohodly v Iráku spolupráci na projektech za 9,5 miliardy USD

Electricity pylons 1Dauhá - Katarské společnosti se dohodly s iráckou Národní investiční komisí na projektech za 9,5 miliardy dolarů (206,1 miliardy Kč) v Iráku. Je mezi nimi i výstavba dvou elektráren o celkovém výkonu 2400 megawattů. Podle agentury Reuters to vyplývá z prohlášení katarských společností.

 

UCC Holding a investiční komise podepsaly 25letou dohodu o partnerství veřejného a soukromého sektoru související s výstavbou dvou elektráren. Výstavba má stát 2,5 miliardy USD, uvedla UCC Holding. Elektrárny mají pomoci snížit závislost Iráku v dodávkách elektřiny na sousedním Íránu.

Irák dováží z Íránu elektřinu a plyn. Tyto dodávky tvoří zhruba třetinu až 40 procent celkových dodávek energií do země. Irák potřebuje elektřinu hlavně v parných letních měsících, kdy teploty mohou přesahovat 50 stupňů Celsia.

Irácká investiční komise také podepsala smlouvu v hodnotě sedmi miliard USD s firmou Estithmar Holding týkající se správy nemocnic, rozvoje dvou nových měst a výstavby řady nových pětihvězdičkových hotelů s celkem 10.000 pokoji. Města budou zahrnovat obytné komplexy, vily, školy, komerční komplexy, zábavní centra a další zařízení a služby.

26.06.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...