1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Kladno pokračuje v přípravě umístění solárních elektráren na městské budovy

solar panels2Kladno - Kladno pokračuje v přípravě umístění solárních elektráren na městské budovy, například na školy či na magistrát. Vedení města zvažuje i to, že by si prostřednictvím městské společnosti elektrárny spravovalo samo.

Tím by mohlo plně využít potenciálu vyrobené energie, zejména pro snížení spotřeby, ale také pro sdílení energie v plánovaných energetických komunitách v Kladně, uvedl na dotaz ČTK mluvčí radnice Vít Heral.

Nyní město chystá pilotní projekt komunitní energetiky spolu s vybranými sdruženími vlastníků jednotek (SVJ) a bytovým fondem města. "Je také zapojeno do přípravy mezinárodních projektů, které mají za úkol komunity přiblížit co nejvíce modelu soběstačnosti a sdílení energie," informoval Heral. Město má podle něj v této oblasti několik rolí, které hodlá naplnit: aktivní zapojení do komunity (konkrétně sdílení přebytku), do nákupu levnější energie a do podpory či moderace vzniku komunit ve městě. "Hodlá tedy občany v zakládání komunit podporovat a na základě zkušeností jim radit jak na to. Komunity mohou vznikat v lokalitách, kde to dává smysl a kde bude zájem občanů a dalších partnerů," doplnil mluvčí.

Kladno také průběžně u svých budov přechází na ekologičtější způsoby vytápění, pořadí určuje podle stavu technologií a také dotačních příležitostí. "V řadě městských objektů již renovace či výměna zdroje proběhla a město plánuje v následujících letech rozsáhlou vlnu renovací právě i s využitím fotovoltaiky. Začít hodlá s dvěma desítkami městských objektů metodou energetických služeb se zárukou (EPC)," popsal Heral. Poskytovatel EPC (Energy Performance Contracting) investici převezme, město ji následně splácí z dosažených a smluvně garantovaných úspor. Tím investice nárazově nezatíží rozpočet města a také rizika nese poskytovatel EPC.

Kladno má také hotovu předběžnou studii proveditelnosti takzvané energeticky plusové čtvrti v oblasti Sletiště. Vyhodnocuje zhruba pět variant, jak koncept postavit. "Cesta se nám již pomalu ukazuje, proto budeme v brzké době zahajovat práci na ostré studii a ekonomickém modelu a jednat se zainteresovanými partnery," řekl Heral. Zároveň se podle něj v lokalitě již objevují ekonomické příležitosti, například využití odpadního tepla z provozu zimního stadionu.

23.08.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...