1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Krymská krize může uspíšit schvalování vývozu plynu z USA

total logo1Paříž - Napětí mezi Ruskem a Západem by mohlo ve Spojených státech urychlit schvalování dalších projektů na vývoz amerického zemního plynu.

V rozhovoru s agenturou Reuters to řekl šéf divize francouzského energetického gigantu Total Philippe Sauquet.

Ovládnutí ukrajinského Krymu ruskými silami a jeho formální anexe Ruskem posílily v Evropě obavy o bezpečnost energetických dodávek. Rusko kvůli regionálním sporům v minulých letech omezilo tok svého plynu, který přes Ukrajinu míří do Evropy. Evropané proto hledají jiné zdroje dodávek pohonných hmot.

Ředitel sekce Totalu pro plyn a elektrickou energii Sauquet míní, že rusko-evropské partnerství ohledně dodávek plynu se zřejmě tak snadno nerozpadne. Americký Kongres by však prý vzhledem k situaci mohl uspíšit proces dalšího schvalování dodávek amerického plynu.

Z USA ale přicházejí smíšené signály. Někteří zákonodárci chtějí zachovat pomalé tempo schvalování. Jiní ale poukazují na to, že uspíšení procedury by v nynější krizi nepomohlo, protože vývoz zkapalněného zemního plynu (LNG) zřejmě nebude široce dostupný do roku 2017.

Poradenská společnost Wood Mackenzie mezitím dnes zveřejnila výsledky analýz, podle kterých by případné dvouměsíční narušení dodávek ruského plynu toto jaro mohlo vést k dodatečné poptávce po LNG v zemích jako Řecko a Turecko, které by musely o dodávky soupeřit s asijskými trhy. Kdyby Rusko utáhlo kohouty na šest měsíců během příští zimy, dodatečné dodávky LNG by prý potřebovaly i jiné jihoevropské země, jako je Španělsko.

25.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...