1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

MPO chce podpořit OKD, bude-li v Paskově těžit do konce roku 2016

okd mine logoStaříč - Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) navrhuje vládě, aby schválila poskytnutí státní podpory těžební společnosti OKD na náklady související s útlumem Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku.

Podmínkou je, že OKD bude na své náklady provozovat ztrátovou těžbu v dole do konce roku 2016 a že podporu schválí Evropská komise. Následné náklady na útlum a odstupné by nesl stát, činily by 1,1 miliardy korun. Na tiskové konferenci ve Staříči na Frýdecko-Místecku to řekl šéf resortu Jan Mládek (ČSSD), který má podporu premiéra. S návrhem naopak nesouhlasí ministerstvo financí, je podle něj nepřijatelný.    

Společnost OKD, která čelí velkým ekonomickým potížím, loni v září oznámila, že Důl Paskov zavře. Zástupci firmy tehdy sdělili, že ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014.

Mládek řekl, že peníze, jimiž by OKD podpořila vláda, by šly na přesně určený účel: na odstupné horníkům a na sanaci dolu. Stát by se zavázal do výše 1,1 miliardy korun. Nákladově by to podle Mládka vyšlo téměř neutrálně ve srovnání s očekávanými výpadky na daních, pojištění a výnosech z těžby, jež by v případě uzavření dolu na konci letošního roku představovaly asi miliardu korun. Náklady na krytí ztrátové těžby by byly rozprostřeny na období zhruba tří let.

Ministerstvo vybíralo ze tří možností řešení. Varianta, kterou nakonec vládě doporučí, je podle Mládka méně riskantní z hlediska průchodnosti v Bruselu než možnost, že by stát důl odkoupil za korunu a následně řešil jeho útlum. Ministr zároveň připustil, že s návrhem mohou mít problém někteří ministři za ANO.

To posléze potvrdila reakce ministerstva financí, které vede šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Podle resortu, který se vyjádřil podobně jako ministerstvo obrany, je návrh neakceptovatelný a sanaci má zajistit OKD. Ministerstvo se proto chce obrátit na Český báňský úřad, který má dohlížet na to, aby si společnost držela na vázaných účtech rezervu na odstranění následků důlní činnosti.

Mluvčí Českého báňského úřadu Bohuslav Machek k tomu ČTK řekl, že se úřad nejprve musí seznámit s materiály a příslušnými kalkulacemi. "V tomto okamžiku bych si v žádném případě nedovolil tvrdit, že těžební organizace nemá prostředky tak, jak jí ukládá zákon, na důlní škody a komplexní úpravu území dotčeného těžbou," řekl Machek. Zároveň zdůraznil, že firma zatím nepředložila žádost o povolení k plánu likvidace.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce se odpovědný vlastník pozná podle toho, "že po letech, kdy vydělával na společnosti desítky miliard korun, bude schopen se postavit čelem k situaci, kdy se společnosti nedaří." "O to více, že vlastník platil dlouhodobě státu pouhých 0,5 procenta z tržní ceny vytěženého uhlí, které je majetkem státu," dodal. Stejný názor má ministerstvo financí. "Pokud dnes soukromá společnost OKD, která svým majitelům vydělala za deset let desítky miliard, žádá od státu miliardy na záchranu dolu Paskov, nedá se taková žádost nazvat ničím jiným než vydíráním," sdělil mluvčí. Podle něj by navíc případ mohl být špatným precedentem do budoucna.   

Premiér Bohuslav Sobotka s návrhem MPO souhlasí. "Moravskoslezský kraj dnes připomíná v řadě ohledů sociální kotel před výbuchem, a vláda by proto měla podpořit každé rozumné opatření, které sníží rizika dalšího prudkého nárůstu nezaměstnanosti," napsal ČTK. "Navrhovaná podpora je v tomto případě navázána na dvouleté prodloužení těžby a státu se z velké části vrátí v odvedeném sociálním a zdravotním pojištění a v ušetřených sociálních dávkách, které by se musely vyplácet téměř dvěma tisícovkám jinak propuštěných horníků," doplnil.

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík řekl, že rozhodnutí ministerstva dává zaměstnancům naději na dva roky, že se situace zvrátí. To se podle něj týká cen uhlí i snižování veškerých nákladů na šachtách. "Pokud by se ceny uhlí na světových trzích otočily a hospodaření Paskova se dostalo zpátky do černých čísel, tak by vůbec tento zásah státu a jeho pomoc nemusely být potřeba," připustil dnes ředitel vnějších vztahů OKD Petr Jonák.

Firma je podle něj nyní ochotna ztrátovou těžbu prodloužit výměnou za pomoc vlády. Kdykoli se podle něj zavírá důl v okolních státech, vždy se na tom stát nějak podílí. Jonák doufá, že vláda rozhodne ještě v dubnu a že projednávání v Evropské komisi pak podle zkušeností jiných dolů trvá řádově měsíce.

Prodloužení zaměstnaneckých úvazků v Dole Paskov se v příštích letech týká v průměru 1800 lidí. Návrh ministerstva podle Mládka souvisí s úsilím zabránit skokovému nárůstu počtu lidí bez práce v Moravskoslezském kraji. Podíl nezaměstnaných v kraji v únoru činil 10,9 procenta, bez práce tam na konci měsíce bylo 93.619 lidí. Jen letos v lednu do evidence úřadu práce přibylo 3738 nezaměstnaných.

V Dole Paskov pracuje 2500 lidí. Celá společnost OKD má přes 12.000 zaměstnanců. Společnost New World Resources (NWR), která OKD vlastní, se sídlem v nizozemském Amsterdamu téměř ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR, v níž má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala.

03.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...