1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Německá GNS vyrobila pro elektrárnu Temelín dalších 18 kontejnerů

nuclear containerTemelín - Německá společnost GNS v Essenu vyrobila dalších 18 kontejnerů CASTOR na vyhořelé palivo pro Jadernou elektrárnu Temelín.

V meziskladu v jejím areálu, který začal fungovat v roce 2010, je nyní umístěno 14 Castorů s použitým palivem. Výroba nových 18 trvala pět let. Nad její bezpečností dohlížel prostřednictvím inspektorů TÜV NORD Czech Státní úřad pro jadernou bezpečnost. ČTK to řekl vedoucí oddělení inspektorů TÜV Nord Czech Jaroslav Chvosta.

Mezisklad v areálu elektrárny, kam se vejde celkem 152 speciálních kontejnerů, začal fungovat v září 2010, kdy byl do něj zavezen první kontejner s použitým palivem. "Aktuálně je v meziskladu 14 kontejnerů, do každého se vejde 19 palivových souborů," řekl ČTK mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Dodávka další várky Castorů zatím není ukončena, celkový počet objednaných kontejnerů je 37. Bezpečnost každého z nich je doložena osvědčením, ke kterému se váže dokumentace o rozsahu více než 1500 stran.

"Jen pro představu, dokumentace zahrnuje doklady prověřující projektovou dokumentaci, dodavatele, přejímky vstupních materiálů, zkoušky ve výrobě, dozor při montáži i výsledky závěrečných zkoušek," popsal Chvosta. Bezpečnostní požadavky a povinnost nezávislého dozoru autorizovanou osobou jsou stanoveny v takzvaném atomovém zákoně. "Naši inspektoři se tak účastnili všech zásadních výrobních kroků, což ve výsledku znamenalo minimálně 15 návštěv ročně po dobu čtyř let," dodal.

Při plánované životnosti jaderných elektráren na zhruba 30 let je celkový objem použitého paliva v Temelíně odhadován na 1400 tun. Jaderné palivo lze skladovat v meziskladu v elektrárně až 60 let. Bezpečnost uložení vyhořelého paliva v kontejnerech je mimo jiné garantována dvěma víky, z nichž každé má dvě těsnění. Uložení kontejnerů přímo v halách jaderných elektráren navíc zajišťuje kontrolu prostřednictvím monitorovacího systému, který pravidelně prověřuje těsnost, teplotu a další parametry.

07.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...