1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Německá proměna energetiky podle ministra nesmí ohrozit průmysl

german flag1Berlín - Německo musí prokázat, že přechod od konvenčních k obnovitelným zdrojům energie neznamená konec ekonomiky založené na silném průmyslu. Řekl to ve Spolkovém sněmu ministr hospodářství a energetiky Sigmar Gabriel.

Podle něj je to způsob, jak přimět ostatní státy k následování německého příkladu a přispět tak ke světovému boji proti změnám klimatu.

Německo se v rámci projektu transformace energetiky rozhodlo vzdát jaderných elektráren a omezit výrobu elektřiny z uhlí. Nahradit by je měly obnovitelné zdroje a plynové elektrárny s nízkými emisemi oxidu uhličitého (CO2), který podle vědců přispívá ke globálním změnám klimatu. Dotace určené pro rozvoj obnovitelných zdrojů se ale stávají terčem stále silnější kritiky, protože vedou ke zdražování elektřiny a podle průmyslových podniků ohrožují pracovní místa.

Gabriel před poslanci zopakoval svůj dřívější výrok, že podpora obnovitelných zdrojů dosáhla hranice toho, co je německé hospodářství schopno unést. "Z ekonomiky je každý rok odebráno 22 až 24 miliard eur (605 až 660 miliard korun)," řekl ministr.

Podle Gabriela není žádná jiná evropská ekonomika připravena nést podobnou zátěž při rozvoji obnovitelných zdrojů. "Jedním z našich cílů přitom bylo, aby nás ostatní následovali. Tohoto cíle nedosáhneme, pokud nebudeme mluvit o omezení nákladnosti," řekl ministr. "Musíme ukázat, že úspěšná průmyslová společnost je slučitelná s transformací energetiky. Jinak se k nám nikdo při ochraně klimatu nepřipojí," dodal.

Transformace energetiky je podle Gabriela úspěšný projekt, který je na dobré cestě. "Obnovitelné zdroje se z okrajového odvětví staly plnohodnotným průmyslovým oborem," prohlásil ministr. "V naší zemi v souvislosti s rozšiřováním obnovitelných zdrojů vzniklo 300.000 nových pracovních míst. U jaderné energie to bylo v době jejího největšího rozmachu sotva 30.000 pracovních míst," řekl.

Podle něj je ale nutné změnit dosavadní způsob podpory zelené elektřiny. Pokud budou náklady nadále růst, může na tom celá transformace energetiky ztroskotat, varoval Gabriel. Podle něj sice vzhledem k nastavení provozních podpor obnovitelných zdrojů na 20 let není možné platby spotřebitelů razantně snížit, ministr ale chce ještě v prvním pololetí prosadit zákony, které by zpomalily zdražování proudu.

Podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny v Německu loni dosáhl rekordních 23,4 procenta, rekordní byla ale i výše vyplacených podpor. Většinu zátěže na podporu obnovitelných zdrojů nesou domácnosti a malé podniky, protože zhruba 2000 velkých podniků s energeticky náročnou výrobou má výjimku z placení ekologické přirážky k ceně proudu. Evropská komise loni zahájila revizi této výjimky, protože má podezření, že by opatření mohlo být nedovolenou podporou průmyslu.

31.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...