1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Occidental koupil firmu Carbon Engineering za 1,1 miliardy USD

Oil rigNew York - Americká ropná a plynárenská společnost Occidental Petroleum se dohodla na koupi dodavatele technologie pro přímé zachycování oxidu uhličitého z atmosféry Carbon Engineering za 1,1 miliardy USD (24,3 miliardy Kč).

Akvizice má pomoci firmě Occidental vybudovat řadu zařízení na zachycování oxidu uhličitého, která pomohou při boji proti změnám klimatu, napsala agentura Reuters.

Occidental hodlá vybudovat zhruba 100 zařízení využívajících technologii přímého zachycování oxidu uhličitého. Tato zařízení odebírají oxid uhličitý z atmosféry a ukládají jej pod zem nebo jej využívají při výrobě produktů, jako beton a letecké palivo. Technologie je ale v rané fázi komercializace a bude vyžadovat mnohamiliardové investice, aby se prokázalo, že může ekonomicky fungovat a přinášet zisky. Analytici makléřské společnosti Roth MKM proto varovali, že dohoda může způsobit odliv hotovosti z divize Low Carbon Venture firmy Occidental.

Oxid uhličitý je označován za skleníkový plyn. Vláda amerického prezidenta Joea Bidena považuje technologii přímého zachycování oxidu uhličitého za nástroj, který pomůže splnit cíl nulových emisí do roku 2050, pokud se ji podaří komercializovat a použít v průmyslovém měřítku.

23.08.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...