1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

OMV a Transpetrol definitivně zastavily projekt ropovodu Schwechat-Bratislava

gas pipe mechanicVídeň - Rakouská ropná společnost OMV a slovenský Transpetrol definitivně zastavily dlouhodobý projekt ropovodu mezi městy Schwechat a Bratislava.

V zájmu dlouhodobého zajištění dodávek ropy do Rakouska plánovala OMV výstavbu ropovodu už v roce 2003, nyní však byl projekt zrušen kvůli přechodu na novou energetiku a kvůli ruské invazi na Ukrajinu. S odvoláním na dolnorakouskou obchodní tiskovou službu to uvedla agentura APA.

Původní plán počítal s tím, že 62 kilometrů dlouhý ropovod napojí Rakousko přímo na ropovod Družba. Ve Schwechatu má společnost OMV rafinerii, která patří mezi největší v Evropě. Nyní je tato rafinerie zásobována prostřednictvím ropovodu Adria, který vede od pobřeží Jaderského moře v Chorvatsku, a ropovodu TAL z italského Terstu.

Vzhledem k tomu, že Rakousko od února 2023 žádnou ropu z Ruska už nedováží, stal se nový ropovod zbytečným, uvedlo rakouské ministerstvo pro ochranu klimatu. Společnost OMV se navíc už v březnu 2022 rozhodla, že v projektu už nebude pokračovat.

Realizaci projektu v minulosti zpozdily také nejasnosti ohledně vlastnické struktury společnosti Transpetrol. Někdejší ruská energetická skupina Jukos dlouhou dobu v Transpetrolu držela podíl 49 procent a Slovensko mohlo tyto akcie převzít až v roce 2009. Trasa plynovodu byla navíc na Slovensku kontroverzní, protože plynovod by vedl přes jednu z největších slovenských nádrží s pitnou vodou.

20.02.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...