1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Pardbická rafinerie Paramo loni skončila se ztrátou 180 milionů korun

paramo refinery logoPardubice - Rafinerie Paramo se sídlem v Pardubicích vloni skončila se ztrátou 180 milionů korun. Rok předtím činila ztráta téměř 83 milionů korun. Výnosy se meziročně snížily o 14 procent na 2,308 miliardy korun. ČTK to zjistila z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin. Hlavní příčinou negativního výsledku byly vysoké energetické náklady.

 

"Především z důvodu velkých cenových výkyvů na trhu se zemním plynem, například náklady na plyn pro závod v Pardubicích se zvýšily o 144 procent," uvedlo vedení společnosti. Firmě se podařilo navýšit ceny pro zákazníky a zvýšit jednotkové marže pro asfalty a procesní oleje, což částečně kompenzovalo nárůst nákladů na energie.

Hospodářské výsledky společnosti v roce 2022 ovlivnily také restrukturalizace firmy a změna obchodního modelu, která začala v roce 2021 projektem Synergie se společností Orlen Oil, dceřinou společností PKN Orlen. Firma v průběhu roku opustila trh s finálními mazivy a soustředila svůj zájem na výrobu asfaltů a asfaltových výrobků, procesních olejů a na provozování skladu a expedice paliv. Společnost ve středisku v Kolíně ukončila výrobu základových olejů, výroba finálních olejů skončila v závodech v Kolíně i Pardubicích. Z trhu zmizel tradiční olej Mogul. Produkce se postupně koncentrovala do střediska v Pardubicích a zaměřila se na výrobu procesních olejů pro gumárenský průmysl.

Paramo skončilo ve ztrátě čtvrtý rok po sobě. V roce 2018 vytvořilo zisk po zdanění 1,066 miliardy korun.

K 31. prosinci 2022 firma zaměstnávala 245 pracovníků, což bylo meziročně o 131 méně. Pokles je dán především postupným ukončením výroby v závodu v Kolíně.

Paramo je od roku 2000 součástí polské skupiny PKN Orlen. V závodě v Pardubicích produkuje hlavně asfalty a asfaltové výrobky, výnosy má též z provozování skladu a expedice paliv. Menší část produkce Parama směřuje na export.

27.06.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...