1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Průzkumy pro jaderné úložiště na Žďársku se odkládají

nuclear logo2Praha - Průzkumy pro hlubinné úložiště vyhořelého jaderného paliva v lokalitě Kraví hora na Žďársku se odkládají.

Ministr životního prostředí v demisi Tomáš Podivínský (KDU-ČSL) na doporučení rozkladové komise zrušil stanovení průzkumného území. Vyhověl tak odvolání občanských sdružení, řízení se bude muset opakovat. ČTK to sdělily občanská sdružení Calla a Nechceme úložiště Kraví hora.

"Rozpor rozhodnutí ministerstva s právními předpisy shledávám v tom, že ministerstvo se v rozhodnutí nevypořádalo se všemi námitkami odvolatelů, které tito odvolatelé uplatnili," stojí v rozhodnutí Podivínského.

O stanovení průzkumného území Kraví hora požádala Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) prostřednictví státního podniku DIAMO loni v lednu. Průzkumné území pak bylo stanoveno rozhodnutím územního odboru ministerstva životního prostředí v Brně 30. května.

SÚRAO již v listopadu 2012 starostům tvrdilo, že pokud nezíská souhlas všech obcí, průzkumy na dané lokalitě nezahájí. Se zastupitelstvy projednávalo písemné smlouvy o spolupráci. Stejnou podmínku v prosinci 2012 odsouhlasila vláda. Navzdory tomu, že se obyvatelé obce Bukov v místním referendu postavili proti průzkumu lokality, SÚRAO o žádost požádalo, uvedl Edvard Sequens ze sdružení Calla.

"Rozhodnutí ministerstva životního prostředí vítáme. Je to vůbec první rozhodnutí po skoro 12 měsících, v kterém zástupci státu alespoň částečně vzali v potaz nesouhlas místních komunit se stanovením průzkumného území," uvedl Martin Schenk ze sdružení Nechceme úložiště Kraví hora.

SÚRAO rozhodnutí ministerstva obdrželo. "Z pohledu SÚRAO je důležité, že se proces stanovení průzkumného území dal po delší době opět do pohybu a jak věříme, přiblížil nás k finálnímu rozhodnutí. Důvody, pro které bylo původní rozhodnutí vráceno k novému projednání, jsou formálního, správního charakteru a týkají se odůvodnění rozhodnutí samotným ministerstvem," uvedla mluvčí správy úložišť Tereza Bečvaříková.

Lokalita Kraví hora leží na území obcí Střítež, Moravecké Pavlovice, Bukov, Věžná, Sejřek a Milasín na Žďársku, zahrnuje i dvě obce na Tišnovsku - Drahonín a Olší. Po dobu průzkumu jim stát dohromady nabízí kompenzaci 8,7 milionu korun ročně.

Rozhodnutí o zrušení průzkumného řízení starostové oslovení ČTK většinou nechtěli komentovat. "Nehodláme to nijak ovlivňovat ani do toho zasahovat," řekla starostka Věžné Jana Vrbková. Dodala, že s penězi za průzkum obec zatím nepočítá. "Uvidíme, co vyplyne z dalšího projednávání," řekl Jiří Vrbka, starosta Bukova. V této obci bylo v referendu proti průzkumu 52 procent hlasů. Naopak ve Stříteži většina obyvatel dříve jednání o průzkumu podpořila. Starosta Radek Štourač předpokládá, že se tam většinový názor nemění.

Kraví hora patří mezi sedm vytipovaných lokalit pro úložiště v ČR. Úložiště by v Česku mělo fungovat od roku 2065. Vyhořelé palivo ze šesti jaderných bloků ČEZ se nyní ukládá do meziskladů. Ty ale přestanou stačit a všechny evropské země musí vybudovat sklad v hloubce 100 až 700 metrů pod povrchem.

SÚRAO předpokládá, že výhrady rozkladové komise v případě stanovení průzkumného území Kraví hora budou ministerstvem zohledněny a zapracovány při projednávání žádostí o stanovení průzkumných území na ostatních lokalitách. Během loňského roku SÚRAO podala žádosti o stanovení průzkumného území pro první neinvazivní fázi na všech sedmi lokalitách. Výsledkem fáze průzkumů by mělo být zúžení počtu lokalit. Nejprve se mají dělat povrchová a přípovrchová měření, sondáže a odběr hornin pomocí neinvazivních metod.

07.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...