1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ruská Transněfť se bojí, že Kyjev zabere její potrubí do Maďarska

transneft- pipelineMoskva - Ruský monopolní provozovatel ropovodů Transněfť se obává, že Ukrajina by mohla získat kontrolu nad potrubním vedením, které přivádí ropné produkty do Maďarska.

Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešního sdělení ruského podniku.

V uplynulém roce zmíněné potrubní vedení přepravilo 1,7 milionu tun ropných produktů, tedy přes 30.000 barelů těchto produktů denně. Na ukrajinský domácí trh přitom za rok přepravilo skoro milion barelů produktů, převážně nafty. Do Maďarska jím zamířilo 815.000 tun těchto produktů.

Transněfť nyní podle Reuters tvrdí, že ukrajinské soudy zvažují požadavek tamní prokuratury přesunout kontrolu nad tímto potrubím na stát. Slyšení o této věci bude prý pokračovat v pátek před regionálním soudem ve městě Rivne na severozápadě Ukrajiny.

Ukrajina není na rozdíl od dodávek plynu hlavní tranzitní zemí pro vývoz ruské ropy do Evropy. Ruský ropný export se odehrává především po vodě.

Neshody spojené s vlastnictvím ropovodu se objevily v době, kdy kvůli ruské anexi ukrajinského Krymského poloostrova mezi Moskvou a Západem panuje největší napětí od skončení studené války. Moskva argumentuje tím, že březnové přičlenění Krymu k Ruské federaci podpořilo přes 96 procent hlasujících ve sporném krymském referendu.

29.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...