1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Rusko hodlá nakupovat od Íránu ropu výměnou za své zboží

oil pipeline transneftLondýn - Rusko vyjednává s Íránem o dohodě, která Íránu umožní získat za svou ropu zboží z Ruska. Moskva tak podle agentury Reuters obchází sankce, kvůli kterým se v listopadu podařilo přimět Írán k ústupkům v jaderném programu.

Zdroje Reuters tvrdí, že obě strany jsou blízko barterové dohodě, která Moskvě umožní kupovat denně 500.000 barelů íránské ropy výměnou za ruské zařízení a zboží.

Ruský zdroj řekl, že pokrok v jednáních poskytuje velkou naději na úspěšné uzavření dohody. "Jednáme o detailech a na jejich základě se rozhodne, kdy dohodu podepíšeme," sdělil zdroj.

Zatím není jasné, kdy by tato výměna suroviny za zboží měla začít a a zda to bude ještě předtím, než se podaří s Íránem vyjednat podmínky pro plnění listopadové dohody o jaderném programu. Írán se v ní zavázal, že se dočasně vzdá určitých aktivit, a pak by mohly být sankce proti němu zmírněny. Technická jednání o naplnění dohody se právě konají v Ženevě. Listopadové ujednání se týká jen šesti měsíců, po nichž by se mělo rokovat o konečné dohodě.

Velmoci, které se dlouhodobě snaží přimět Írán omezit jaderné aktivity, aby se vyloučilo, že jejich cílem je nukleární zbrojení, v listopadu podle analytiků uspěly právě díky sankcím. Podle Západu je už íránská ekonomika začala těžce pociťovat, což Teherán popírá. K sankcím patří rovněž omezení pro nákup íránské ropy.

Pokud bude Rusko odebírat z Íránu 500.000 barelů denně, zvýší se tím íránský export o 50 procent a při ceně kolem 100 dolarů za barel Írán měsíčně získá 1,5 miliardy dolarů. O tom, co za surovinu Teherán od Ruska dostane výměnou, zatím zprávy nehovoří. Írán teď ropu dodává hlavně asijským státům. Největším zákazníkem je Čína, která loni dovážela denně 420.000 barelů. Indie, Japonsko a Jižní Korea musely předchozí kontrakty na základě tlaku USA výrazně omezit.

15.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...