1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Rusko prý garantuje nepřerušenou dodávku jaderného paliva

nuclear logoMoskva/Kyjev - Ruská společnost Rosatom navzdory ukrajinské krizi zajistí dodávky jaderného paliva evropským zákazníkům.

Napsala to agentura ITAR-TASS s odvoláním na tiskovou zprávu palivové společnosti TVEL, která je součástí státního holdingu Rosatom. Palivo ale klienti dostanou letecky, protože Ukrajina na svém území železniční přepravu jaderného paliva z bezpečnostních důvodů zakázala.

"TVEL beze zbytku dostojí svým závazkům vůči zahraničním zákazníkům," uvedla ruská firma. Z její zprávy vyplývá, že místo pozemní železniční dopravy bude jaderné palivo na místo určení dopravováno letecky. Slovenský zákazník prý už touto cestou obdrží palivo příští týden.

"Jednáme se všemi obchodními partnery, kteří změnu trasy chápou," řekl ruské agentuře zástupce Rosatomu. Události na Ukrajině podle něj nijak neovlivní transport nového jaderného paliva ani přepravu paliva vyhořelého.

Agentura ITAR-TASS napsala, že přepravu jaderného paliva přes ukrajinské území zakázala ukrajinská státní komise už 28. ledna. Podle ruského vicepremiéra Dmitrije Rogozina, který je ve vládě odpovědný za zbrojní a jaderný program, je zákaz transportu přes Ukrajinu rozhodnutím ruských úřadů. Samotné ukrajinské jaderné elektrárny mají podle něj dostatek paliva na březen a duben.

Rusko podle Rogozina připravuje žádost adresovanou Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE), na jejímž základě by měla být prošetřena bezpečnostní opatření v okolí ukrajinských jaderných elektráren. Na ukrajinském území jsou čtyři jaderné elektrárny, v nichž funguje celkem patnáct energobloků.

Elektrárny podle Rogozina fungují bez závad, ale jejich okolí střeží soukromé firmy, vojska ukrajinského ministerstva vnitra a tajná služba SBU, jejichž činnost je prý třeba prošetřit.

07.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...