1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ruský Lukoil zahájil těžbu na obřím ropném poli v Iráku

Lukoil petrol stationBagdád - Ruská ropná společnost Lukoil zahájila těžbu na obřím ropném poli Západní Kurna-2 v Iráku. Objem těžby by se měl časem vyšplhat na 1,2 milionu barelů denně z počátečních 120.000 barelů denně.

Lukoil rovněž oznámil, že podepsal s francouzskou firmou Total dohodu o společném rozvoji ropných polí na Sibiři. Prohloubení spolupráce mezi oběma podniky přichází navzdory napjatým vztahům Ruska se Západem kvůli Ukrajině, upozornila agentura DPA.

Ropné pole Západní Kurna-2 leží zhruba 500 kilometrů jihovýchodně od Bagdádu a podle odhadů obsahuje 14 miliard barelů vytěžitelné ropy. Pole je jedním z pilířů iráckých plánů na obnovu ropného sektoru a oživení ekonomiky, která byla v minulosti těžce zasažena sankcemi a válkou.

Irácký ministr ropného průmyslu Abdal Karím Luajbí dnes uvedl, že pole Západní Kurna-2 pomůže Iráku dosáhnout do konce roku plánovaného zvýšení celkové těžby ropy na čtyři miliony barelů denně. V únoru činila irácká těžba 3,5 milionu barelů denně.

Ruský Lukoil díky těžbě na poli Západní Kurna-2 více než zdvojnásobí svou zahraniční produkci ropy. "Zahájení těžby na poli Západní Kurna-2 je pro Lukoil strategicky důležité," uvedl generální ředitel podniku Vagit Alekperov. Dodal, že Lukoil již do tohoto pole investoval zhruba čtyři miliardy dolarů (80 miliard Kč).

Lukoil je největším nestátním těžařem ropy v Rusku. Firma působí rovněž v České republice, kde provozuje síť čerpacích stanic.

31.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...