1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Slovensko žádá od EU garance plateb za dodávky plynu na Ukrajinu

gas fire bigBratislava - Slovenská vláda požaduje od Evropské unie záruky, že po případném zahájení zpětných dodávek zemního plynu ze Slovenska na Ukrajinu dostane Bratislava za plyn zaplaceno.

Prohlásil to slovenský premiér Robert Fico. Slovensko je klíčovou zemí k zajištění plynu pro Ukrajinu; dodávky plynu přes slovenské území by snížily energetickou závislost Kyjeva na Rusku.

"Je zjevné, že Ukrajina není schopna platit účty. Pokud bychom chtěli - a my chceme - pomoci Ukrajině, chceme mít záruky. Pravděpodobně to může udělat jen třetí strana, v tomto případě Evropská unie a Evropská komise, že nám někdo všechny náklady zaplatí," řekl Fico před novináři.

Slovenský premiér rovněž navrhl, aby se do jednání o spuštění zpětného toku plynu ze Slovenska na Ukrajinu zapojili také představitelé EU a Ruska. "My jsme připraveni Ukrajině pomoci. Ale technické řešení, které pro tento účel hledáme, musí být takové, aby neznamenalo porušení základního kontraktu (slovenských plynáren) s Gazpromem," prohlásil Fico.

Ruský plynárenský gigant Gazprom už o uplynulém víkendu zpochybnil zákonnost plánů na zpětné dodávky plynu na Ukrajinu ze západní Evropy, které mají nahradit zdražený ruský plyn. Slovenský přepravce plynu Eustream reagoval prohlášením, že svolení ruského dodavatele k realizaci dodávek plynu na Ukrajinu nepotřebuje.

Gazprom dříve v tomto týdnu uvedl, že dluh Ukrajiny za dodávky plynu se vyšplhal na 2,2 miliardy dolarů (43,8 miliardy Kč). Ruska firma zvýšila ceny plynu pro Ukrajinu o 81 procent na 485,50 dolaru (9700 Kč) za 1000 metrů krychlových z předchozích 268,5 dolaru. Evropští zákazníci Gazpromu platí za ruský plyn v průměru 370 až 380 dolarů za 1000 metrů krychlových.

15.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...