1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Třebíčský Tedom letos plánuje růst exportu do Ruska o 40 pct

Tedom trebíc logoTřebíč - Třebíčský výrobce energetických zařízení Tedom letos plánuje další růst exportu do Ruska. Vloni tam dodal zařízení za 205 milionů korun, nyní usiluje o navýšení prodeje až o 40 procent.

Plány ale může ovlivnit politická situace, jako tomu už je na Ukrajině, kde se českému výrobci pozastavily tři velké rozjednané projekty.

Pro Tedom bylo Rusko klasickým exportním trhem před krizí v roce 2008, v poslední době se mu daří do této země vracet. "Jak se na našich obchodních plánech s Ruskem projeví současná politická situace, není ještě zcela jasné, nicméně již nyní víme, že pokles rublu prodraží Rusku nákup zahraničních technologií, což na nás může mít samozřejmě vliv," uvedl Jeleček.

Na rozjednané projekty na Ukrajině podle Jelečka nejsou banky kvůli panující nejistotě a nestabilitě ochotné poskytovat peníze a financování pojišťovat. "Nikdo neví, jak dlouho to bude trvat. A pokud by se aktivity Ruska na Ukrajině vystupňovaly, bude to mít nepochybně dopad také na rostoucí obchodní výměnu s Ruskem," doplnil.

Do Ruska vloni společnost Tedom vyvezla 17 kogeneračních jednotek, což jsou energeticky úsporná zařízení pro společnou výrobu elektřiny a tepla. Kupříkladu dvě jednotky na výrobu elektřiny a na vytápění skladů byly dodány do logistického centra Sofino jihovýchodně od Moskvy. Jde o první etapu projektu za 180 milionů Kč, který zahrnuje šest kogeneračních jednotek s celkovým elektrickým výkonem 10,4 megawattu (MW). Druhá etapa dodávek je naplánována na letošek a poslední na rok 2015.

Tedom za dvě desetiletí své existence instaloval v desítkách zemí více než 3000 kogeneračních jednotek o celkovém elektrickém výkonu 800 MW. Společnost zaměstnává přes 500 lidí. Její roční obrat v posledních letech převyšoval dvě miliardy Kč.

11.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...