1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ukrajinský Naftogaz v prvním pololetí uvedl do provozu 11 nových plynových vrtů

gas pipeline1Kyjev - Ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz v prvním pololetí uvedla do provozu 11 nových plynových vrtů. S odkazem na sdělení firmy o tom dnes informovala agentura Reuters. Ukrajina od roku 2015 nedováží zemní plyn přímo z Ruska, ale nakupuje plyn z Evropské unie a tvrdí, že se zaměřuje na domácí těžbu.

 

"V první polovině roku 2023 naše společnost uvedla do provozu už 11 vysoce výkonných vrtů, každý z nich produkuje více než 100.000 metrů krychlových denně. Čtyři z nic produkují více než 300.000 metrů krychlových denně," uvedla firma.

Naftogaz neupřesnil, kde se vrty nacházejí. Většina ukrajinských plynových polí je v Charkovské a Poltavské oblasti, které jsou od ruské invaze pod častou raketovou palbou.

Společnost Naftogaz je největším ukrajinským producentem plynu. Loni jeho produkce činila 12,5 miliardy metrů krychlových.

Navzdory ruské invazi plánuje Ukrajina v letošním roce zvýšit těžbu zemního plynu o více než pět procent na 19 miliard metrů krychlových. Před invazí se roční spotřeba v zemi pohybovala kolem 30 miliard metrů krychlových.

11.07.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...