1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ukrajinský Naftogaz varuje, že možná nezaplatí včas za ruský plyn

UkraineFlagMoskva - Ukrajinský energetický podnik Naftogaz možná nebude schopen zaplatit ruskému plynárenskému gigantu Gazprom včas za dodávky ruského plynu. Oznámila to ukrajinská společnost.

Důvodem jsou nesplácené závazky vlastních zákazníků.

K dnešku dlužili větší zákazníci Naftogazu skoro 27 miliard hřiven (65,4 miliardy Kč). Za poslední tři měsíce se dluhy největších klientů zvýšily o téměř deset miliard hřiven, sdělil také podle agentury Reuters.

Finanční list Vedomosti mezitím s odvoláním na zdroj z Gazpromu napsal, že Ukrajina v lednu dovezla 2,4 miliardy metrů krychlových ruského plynu za 650 milionů dolarů. Ukrajinský účet za plyn se tak zvýšil celkem na 3,35 miliardy dolarů včetně nedoplatků. Ruský plynárenský gigant by podle zdroje mohl požádat Ukrajinu za platby předem. Žádné určité rozhodnutí ale prý nepadlo.

Gazprom již dříve hrozil, že uplatní dodatek ve smlouvě o dodávkách, který mu umožní požadovat po Kyjevu, aby za dodávky plynu platil předem. Podnik tak ale posléze neučinil.

Na žádost o vyjádření Gazprom zatím nereagoval, napsal Reuters.

Rusko-ukrajinské vztahy týkající se plynu jsou důležité pro Evropu, která dodávkami ruského plynu pokrývá zhruba čtvrtinu své poptávky po plynu. Střety mezi Kyjevem a Moskvou způsobily Evropě vážné narušení dodávek plynu z Ruska přes Ukrajinu v letech 2006 a 2009. Členské země EU Bulharsko a Slovensko kvůli tomu zůstaly v době hluboké krize bez plynu.

04.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...