1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

V Dukovanech dostává nové vestavby 4. z osmi chladicích věží

nuklearna elektrarenDukovany - V Jaderné elektrárně Dukovany mění dělníci vnitřní vybavení čtvrté z osmi chladicích věží. Do konce tohoto roku budou stejné práce provedeny ještě u dalších dvou 125 metrů vysokých chladicích věží.

Všechny dukovanské věže budou mít nové vnitřní konstrukce do konce příštího roku, řekl ČTK mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Jde o další krok k plánovanému prodloužení životnosti elektrárny. "Částka na rekonstrukci každé z věží nepřekročí 20 milionů korun," uvedl mluvčí. Nové konstrukce ze sklolaminátů nahrazují původní dřevěné vybavení věží, které sloužilo zhruba dvě desetiletí. Díky větší odolnosti vydrží ve stoprocentní vlhkosti, která panuje ve věžích, i 30 let provozu.

Výměnu konstrukcí pro ČEZ zajišťuje brněnská firma Prefa Kompozity. Železobetonové věže měří u paty v průměru kolem 90 metrů, průměr horního otvoru, jímž odchází pára, je 60 metrů. Konstrukce s lamelami, které zvyšují účinnost chlazení, zabírají jen malou část jejich vnitřního prostoru. Jejich výměna je i tak pracná. Veškerý materiál se musí nosit malým otvorem ve věži nacházejícím se asi 12 metrů nad zemí. Je vysoký 170 centimetrů a široký něco málo přes půl metru.

"Nedá se tam použít žádná technika, musí se to všechno ručně nanosit a vynosit," přiblížil mluvčí. Doplnil, že množství starého materiálu z jedné věže odpovídá nákladu asi deseti kamionů. Nového materiálu padne o dva kamiony méně.

Elektrárna začíná posilovat celý systém chlazení. Teď se tam připravuje stavba nových chladicích věží s ventilátory, které budou vysoké jen 17 metrů. Díky nim budou Dukovany odolnější proti extrémním výkyvům počasí a zemětřesení. Nízké věže budou určeny hlavně ke chlazení bezpečnostních systémů.

Elektrárna pokrývá pětinu tuzemské spotřeby elektrického proudu. ČEZ se snaží modernizací zařízení prodlužovat její životnost; první blok měl podle původního projektu fungovat do roku 2015. ČEZ chce udržet Dukovany v provozu nejméně do roku 2030 až 2035, kdy by tam mohl být zprovozněn nový jaderný blok.

07.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...