1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

V Rožnově pod Radhoštěm se od července sníží cena tepla

decline 1Rožnov pod Radhoštěm - V Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku se od července sníží cena tepla. Lidé budou platit 1230 korun za gigajoule (GJ) včetně DPH, dosud to bylo 1450 korun, řekla ČTK mluvčí rožnovské radnice Petra Graclíková.

Loni v říjnu se obyvatelům města, kteří jsou napojení na centrální zdroj tepla z tamní společnosti Energoaqua, výrazně zvýšily zálohy za teplo na 2717 Kč za (GJ), od ledna se po zastropování cen zemního plynu cena snížila.

Energoaqua dodává teplo do podniků i bytů v Rožnově. Firma vyrábí tepelnou energii výhradně ze zemního plynu, cena tepla byla loni ovlivněna nárůstem ceny zemního plynu. Společnost Energoaqua a její ředitel Oldřich Havelka čelí obžalobě v případu ekologické havárie na řece Bečvě před dvěma lety.

V posledních měsících se ceny plynu snížily. "Situaci stále sledujeme a aktivně na ni reagujeme. S Energoaqua jsme v pravidelném kontaktu, protože chceme, aby naši občané platili za energie opravdu jen tu částku, která je nutná. Podali jsme také podnět na Energetický regulační úřad, aby prověřil stanovení ceny za energie v uplynulých letech. Šetření aktuálně probíhá pro roky 2021 a 2022," uvedl starosta Jan Kučera (Nezávislí Rožnováci).

Energoaqua nakupuje plyn v režimu postupného nákupu. "A to v dopředně zajištěných objemech se spotovým dorovnáním na skutečné odběry. Pro letošní rok se významně navýšil objem dopředných nákupů ku spotovému dorovnání. Pro celkové hodnocení roku 2023 je dnes předčasné jásat nad cenovými propady plynu v letních měsících, protože máme před sebou ještě odběrově významné období čtvrtého kvartálu. Nicméně společnost Energoaqua vyhodnotila první polovinu roku 2023 a na základě výsledků a bezpečné zajištěnosti pro tento rok přistoupí ke snížení kalkulované ceny tepla pro koncové odběratele. Změna ceníku se snížením ceny na 1230 Kč/GJ včetně DPH vejde v platnost od 1.7.2023," uvedlo vedení společnosti.

Město se společností jednalo i o dalším období a možném vývoji cen tepla. "Pro rok 2024 lze dle společnosti Energoaqua očekávat cenový pokles o 30 procent proti roku 2023, přičemž pokles ceny tepla je předpokládán i pro rok 2025, dle trendu vývoje ceny plynu," uvedla Graclíková.

"Aktivně také komunikujeme se Stavebním bytovým družstvem, změna výše záloh bude na rozhodnutí jednotlivých majitelů bytů," uvedl starosta.

16.06.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...