1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Viceprezident USA Biden telefonicky jednal s Ficem o Ukrajině

Robert FicoWashington/Bratislava - Americký viceprezident Joe Biden telefonicky hovořil o vyhrocené situaci na Ukrajině se slovenským premiérem Robertem Ficem.

Tématem podle Bílého domu byly nejen nadcházející ukrajinské volby, ale také energetická bezpečnost Kyjeva. Slovensko je totiž klíčovou zemí k zajištění případných zpětných dodávek plynu na Ukrajinu, čímž by se snížila závislost této východoevropské země na Rusku.

Biden podle agentury AP poděkoval Ficovi za to, že Slovensko pomáhá s plány na rozšíření energetických zdrojů pro Ukrajinu. Západ v této věci považuje za základní snížit ukrajinskou závislost na ruském plynu, což mají zajistit zpětné dodávky této suroviny z Evropy. V takovém případě by plyn proudil v opačném směru, tedy z Evropy na východ.

"V otázce takzvaného reverzního toku plynu na Ukrajinu premiér Fico potvrdil, že Slovenská republika je připravena uskutečnit všechny příslušné kroky za předpokladu, že ukrajinská strana splní své finanční závazky a dodrží smlouvy zajišťující dodávky zemního plynu z Ruské federace na Slovensko," uvedl k telefonátu Fica s Bidenem tiskový odbor slovenského úřadu vlády.

Slovenský premiér v minulosti netajil obavy, zda by Ukrajina dokázala platit za plyn v případě, že by ho odebírala ze Slovenska. Náklady na zprovoznění zpětného toku plynu ze Slovenska na Ukrajinu Fico před časem vyčíslil na 21 milionů eur (575 milionů korun).

O možnosti dodávek plynu na Ukrajinu bude šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák jednat s ukrajinskými politiky v Kyjevě, kam zavítá na dvoudenní návštěvu ve čtvrtek. Lajčák dnes před novináři v Bratislavě kritizoval ukrajinského ministra energetiky Jurije Prodana za jeho dřívější výrok, že Slovensko prý blokuje spuštění zpětného toku plynu na Ukrajinu. "Neskrývám, že máme mnoho výhrad vůči vyjádřením ministra Prodana. Místo věcných jednání se vybíjí v tom, že každý den vydává tiskovou zprávu, kterou kritizuje Slovenskou republiku. Je to neodůvodněné a zavádějící," řekl Lajčák.

Tento týden slovenský přepravce plynu Eustream sdělil, že obrácení dodávek v kterémkoliv ze čtyř plynovodů dodávajících ruský plyn přes Ukrajinu na Slovensko by porušovalo podmínky smlouvy s ruským Gazpromem. Ten již o uplynulém víkendu zpochybnil zákonnost plánů na zpětné dodávky plynu. Eustream nicméně s ukrajinskou společností Ukrtransgas pracuje na tom, aby bylo možné spustit zásobování Ukrajiny do zimy.

Biden s Ficem hovořili i o přístupu Moskvy ke Kyjevu po ruské březnové anexi ukrajinského poloostrova Krym a o nutnosti ústavních reforem na Ukrajině. Viceprezident USA rovněž gratuloval Bratislavě k jejímu desátému výročí v Severoatlantické alianci, jejíž součástí se Slovensko stalo na konci března 2004. Podle portálu hirado.hu Fica ujistil, že Washington dostojí svým závazkům pro zajištění evropské kolektivní bezpečnosti.

12.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...