1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Vodní elektrárna Želina loni nesplnila plán,od října je odstavená

water energyŽelina - Malá vodní elektrárna Želina na Chomutovsku vloni nesplnila plán výroby, kvůli výměně generátorů a převodovek je totiž od října odstavená.

Do rozvodné sítě pomocí dvou Francisových turbín v roce 2013 dodala 1704 megawatthodin (MWh) elektrické energie, zhruba o 400 megawatthodin méně, než plánovala. Informoval o tom mluvčí ČEZ Ota Schnepp. Průměrná roční spotřeba elektrické energie v ČR nyní podle něj představuje dvě megawatthodiny na domácnost, elektrárna by tak za loňský rok pokryla spotřebu 852 domácností.

Stejně jako v předchozích letech se elektrárna vloni potýkala především s nestabilní výškou hladiny řeky Ohře. "Nicméně plán výroby 2102 MWh bychom zřejmě splnili. Zabránila nám v tom ovšem plánovaná výměna zastaralých generátorů a převodovek obou Francisových turbín. Prakticky od poloviny loňského října je tak elektrárna odstavena," uvedl v tiskové zprávě ředitel provozu elektrárny Antonín Volák. Podle něj teď práce finišují a do normálního režimu by se měla elektrárna vrátit koncem dubna. "Předcházet tomu bude třídenní komplexní odzkoušení a další zkušební provoz," dodal.

Nové generátory a převodovky mají být nejmodernější svého typu, takže by měly vydržet v provozu minimálně dalších 20 až 30 let. "Nově namontované zařízení bude mít nižší otáčky, čímž dojde ke snížení hlučnosti a chvění objektu elektrárny. Její historický ráz to pochopitelně nenaruší, na svém místě samozřejmě zůstanou i obě původní a stále plně funkční Francisovy turbíny," doplnil Volák.

Od svého znovuzprovoznění v roce 1994 až do konce roku 2013 dodala malá vodní elektrárna Želina do rozvodné sítě 43.912 megawatthodin elektrické energie, což odpovídá 39.521 tun uhlí. Na výrobu jedné megawatthodiny je zapotřebí přibližně 900 kilogramů uhlí.

16.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...