1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výroba elektřiny z bioplynu v ČR vzrostla o 60 procent

biogas stationČeské Budějovice - Výroba elektřiny z bioplynu v České republice loni meziročně vzrostla o zhruba 60 procent na 2243 GWh. Na výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů energií se podílela více než 22 procenty.

Energetický regulační úřad ale zrušil od letošního roku provozní podporu pro bioplynové stanice nově uvedené do provozu. U nových výroben využívajících biomasu bude kladen důraz na využití tepla, tedy kombinované výroby elektřiny a tepla a využití odpadů. Zaznělo to na konferenci Českého plynárenského svazu (ČPS), která dnes začala v Českých Budějovicích.

"Biometan se dá využít stejně efektivně jako zemní plyn, a to jak pro dopravu, tak i výrobu tepla a elektrické energie. Je to prakticky jediný obnovitelný zdroj, s výjimkou vody, který může pracovat ve špičkovém a pološpičkovém režimu," uvedl ředitel ČPS Jan Ruml. V celé Evropě loni bylo 13.800 bioplynových stanic a ČR se tímto počtem umístila na pátém místě za Německem, Itálií, Švýcarskem a Francií. O tom, zda se bude výroba energií z bioplynu zvýhodňovat, rozhodne novela energetického zákona, která se bude projednávat ve druhém pololetí roku.

Bioplyn je plyn produkovaný při mikrobiální přeměně organických látek bez přístupu vzduchu. Skládá se zejména z metanu (CH4) a oxidu uhličitého (CO2). Vyskytuje se při skládkování hnoje, kejdy a v čistírnách odpadních vod. Bioplyn z bioplynových stanic je používán k výrobě tepla, k výrobě tepla a elektřiny (kogenerace), výjimečně k výrobě tepla, elektřiny a chladu (trigenerace) nebo třeba k pohonu dopravních prostředků. Výroba bioplynu neprodukuje vlastní odpad, protože zbylou hmotu lze využít jako hnojivo.

Český plynárenský svaz sdružuje téměř 100 odborných sdružení a firem působících v plynárenství a zhruba 250 individuálních členů.

05.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...