1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Vývoz ropy z Íránu je nejvyšší za pět let

Oil Well6Teherán - Vývoz ropy z Íránu v letošním roce navzdory pokračujícím americkým sankcím dosáhl nejvyšší hodnoty za pět let a na pětileté maximum se zvýšila i těžba. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informace od konzultantů a informovaných zdrojů a údaje o přepravě.

Růst vývozu a těžby přispívá ke globální nabídce v době, kdy ostatní přední producenti naopak omezují těžbu, aby podpořili ceny.

Vývoz ropy z Íránu je omezený od roku 2018, kdy tehdejší americký prezident Donald Trump odstoupil od jaderné dohody z roku 2015 a znovu zavedl sankce. Cílem sankcí je omezit vývoz ropy, a tím příjmy íránské vlády. Přesto od zahájení funkčního období současného prezidenta Joea Bidena vývoz roste.

Vývoz ropy v květnu překonal 1,5 milionu barelů denně, což je nejvyšší měsíční hodnota od roku 2018, uvedla analytická společnost Kpler. V roce 2018, před odstoupením USA od jaderné dohody, se vývoz pohyboval kolem 2,5 milionu barelů denně.

Írán také v květnu oznámil, že zvýšil těžbu nad tři miliony barelů denně. To jsou zhruba tři procenta celosvětových dodávek a podle údajů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) to bylo nejvíce od roku 2018. Informovaný zdroj agentuře Reuters začátkem tohoto měsíce řekl, že produkce je stále na této úrovni. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) tento týden odhadla květnovou produkci Íránu na 2,87 milionu barelů denně.

Také další analytici uvádějí, že těžba a vývoz země rostou. Konzultační firma SVB International odhaduje, že těžba v květnu stoupla na 3,04 milionu barelů denně z 2,66 milionu barelů denně v lednu. Vývoz ropy a kondenzátů v květnu podle nich činil 1,93 milionu barelů denně.

Podle analytiků a údajů o přepravě je největším íránským zákazníkem Čína. Ropa směřuje také do Sýrie a Venezuely.

Zvýšení těžby Íránem přichází v době, kdy skupina OPEC+, zahrnující členy kartelu OPEC a jeho spojence v čele s Ruskem, snižuje těžbu, aby podpořila trh s ropou, na kterém očekávání, že slabší ekonomika sníží poptávku, tlačí ceny dolů. Írán však má výjimku a nemusí těžbu snižovat, spolu s Venezuelou a Libyí.

22.06.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...