1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Zisk britského ropného koncernu BP klesl téměř o čtvrtinu

BP-petrol-stationLondýn - Zisk britského ropného koncernu BP se v prvním čtvrtletí propadl téměř o čtvrtinu na 3,2 miliardy dolarů (63 miliard Kč). Mírně však překonal očekávání analytiků navzdory obtížným podmínkám v Rusku, píše agentura Reuters.

Za poklesem zisku stojí mimo jiné nižší příjem z podílu BP v ruské ropné společnosti Rosněfť a pokles těžby BP, který je důsledkem prodeje některých aktiv. Firma se navíc potýká s nepříznivými podmínkami v rafinerském sektoru.

BP nicméně oznámila, že se rozhodla zvýšit čtvrtletní dividendu o čtvrt dolaru na 9,75 dolaru na akcii. Dodala, že by mohla přikročit k dalším nákupům vlastních akcií.

Společnost BP po příchodu ukrajinské krize několikrát zopakovala, že si bude stát za svými investicemi v Rusku. BP je díky téměř pětinovému podílu ve státem kontrolované společnosti Rosněfť největším zahraničním investorem v Rusku. To se na celkové produkci BP v prvním čtvrtletí podílelo zhruba třetinou, píše Reuters.

Rusko se kvůli svému postupu vůči Ukrajině stalo terčem kritiky ze strany západních zemí. Spojené státy v pondělí uvalily nové sankce proti sedmi ruským představitelům, které spojují s ukrajinskou krizí, a proti 17 ruským společnostem s vazbami na potrestané ruské činitele a podnikatele.

Mezi osobami, na které byly uvaleny sankce, je rovněž někdejší ruský vicepremiér Igor Sečin, který je nyní šéfem ropného koncernu Rosněfť. Společnost BP v pondělí uvedla, že nyní posuzuje, jaké důsledky budou mít tyto sankce na její podnikání.

02.05.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...